ACTIVITAT D'UN SECTOR EN RECUPERACIÓ

Els visats per a edificació van caure el 22% a Barcelona el primer semestre

L'activitat es trasllada a la resta de la província on es registra un creixement del 21%

Les vendes de vivendes arribaran a 500.000 a Espanya aquest any, segons el BBVA Research

fcasals10385226 barcelona 21 4 2009 gruas construccion obras foto josep garc160826185407

fcasals10385226 barcelona 21 4 2009 gruas construccion obras foto josep garc160826185407 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

L’esgotament de Barcelo-na –per falta de capacitat– per a l’edificació sembla evident si es tenen en compte les dades sobre superfície visada el primer semestre de l’any que publica el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’informe explica que mentre que a l’entorn de Bar-celona –sense tenir en compte la capital– la superfície visada va arribar a 1.195.689 metres quadrats –un 21% més que el semestre anterior–, a la ciutat de Barcelona la superfície visada ha caigut principalment a causa de la reducció de projectes de més de 10.000 metres quadrats. Només  la costa de Girona, amb un augment del 28%, ofereix símptomes més clars de recuperació.

En total, la superfície visada fins al juny ha sigut de 2.049.115 metres quadrats, insuficient per als arquitectes perquè «la superfície visada es continua situant a nivells molt inferiors respecte del mínim històric dels últims 25 anys».

Destaca, així mateix, a l’informe que el principal volum de producció correspon a vivenda, que supera de llarg la producció d’altres actius (no vivenda, segons el Col·legi), contràriament a la tendència dels semestres anteriors. El nombre total de vivendes noves ha pujat en el període a 6.110, la qual cosa suposa un increment del 36% respecte del segon semestre del 2016. D’aquest total, el 65% s’ha projectat a la província de Barcelona, encara que a la capital catalana l’increment ha sigut del 18%.

CONSTRUIR A FORA / Les dades mostren que els promotors opten per construir principalment fora de Barcelona, on la possibilitat d’aconseguir sòl finalista és més gran que a la primera ciutat catalana, mentre que la demanda es manté a nivells adequats. Per aquest motiu, és l’obra nova la que concentra el principal volum de projectes, ja que ha registrat un creixement del 15%, al situar-se en 1,38 milions de metres quadrats. La superfície visada de rehabilitació ha caigut un 4% respecte del període anterior, la qual cosa en tot cas suposa un desviament dels objectius del sector, segons l’opinió de Lluís Comerón, degà del Col·legi: «L’activitat de renovació urbana, tan necessària en un parc envellit i desactualitzat com el nostre, que implica intervencions a la totalitat dels edificis directament relacionades amb conceptes com l’eficiència energètica i la sostenibilitat, no s’estan portant a terme».

Per als arquitectes, la renovació urbana és essencial, d’una banda, per donar resposta a les necessitats dels ciutadans, d’ara i del futur, i, de l’altra, per remuntar la situació de col·lapse del sector. Es destaca, així mateix, que la legislació actual està més pensada per a l’obra nova i, per tant, frena la rehabilitació. Espanya se situa a la cua d’Europa pel que fa a rehabilitació i no disposa de lleis que permetin canviar aquesta situació. «Ni la llei estatal de rehabilitació, regeneració urbana, de l’any 2013, ni les escasses subvencions promogudes per l’administració autonòmica i les locals han funcionat fins ara», diu Comerón.

LES VENDES AUGMENTEN / Encara que el sector millora lentament, la realitat és que millora. Les vendes de vivendes arribaran a 500.000 operacions l’any 2017, un increment del 10% respecte de l’any anterior, segons les previsions de la revista Situación inmobiliaria España presentada per BBVA Research ahir. Aquesta xifra representa una revisió a l’alça de tres punts percentuals respecte del trimestre passat.

Notícies relacionades

Aquest estudi avança que els preus pujaran al voltant del 3% de mitjana anual, tancaran l’any en 1.570 euros per metre quadrat, uns preus similars als de l’any 2004, prenent com a referència els preus del Misteri de Foment. En aquest sentit, l’informe apunta que els promotors continuaran responent a l’avanç de la demanda i s’espera que es visin unes 80.000 noves vivendes, un creixement del 20% per satisfer la demanda.

La recuperació continuarà mostrant una elevada heterogeneïtat geogràfica, si bé totes les comunitats autònomes han superat els mínims, liderades per Madrid, Catalunya i les Balears. L’economista del BBVA Research Félix Lores va assenyalar que les previsions a l’alça de l’economia espanyola han repercutit «positivament» en el sector immobiliari, alhora que aquest contribueix al creixement.