Un jutjat reconeix que la prestació per maternitat està exempta d'IRPF

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid estima el recurs d'una particular a la qual Hisenda va exigir 361,13 euros per aquesta ajuda de la Seguretat Social

bebs

bebs

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha tornat a obrir la polèmica sobre la tributació de la prestació per maternitat al donar la raó a una particular a la qual Hisenda va exigir el pagament de l’impost de la renda (IRPF). En concret considera que aquesta prestació que concedeix la Seguretat Social està exempta del tribut i revoca una resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Regional (TEAR) de Madrid, dependent del Ministeri d’Hisenda, que anul·lava l’autoliquidació de l’afectada per no incloure-hi aquest concepte.

    

La dona va cobrar 8.993,60 euros per aquesta prestació el 2013, que no va incloure en la seva declaració de la renda. El fisc la va obligar amb posterioritat a pagar 361,3 euros, que ara el TSJM ordena que li siguin reintegrats amb els corresponents interessos legals.

    

Aquesta resolució xoca amb la que el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) va fer pública el març passat, en què establia que la prestació tributava i ho establia com a unificació de criteri d’aquests òrgans administratius autonòmics. Hisenda manté la seva tesi que aquest pagament que realitza la Seguretat Social durant 16 setmanes a les mares treballadores tributa i entén que l’exempció s’ha d’aplicar només a les prestacions per maternitat satisfetes per les comunitats i entitats locals.

Notícies relacionades

    

Segons Hisenda, aquesta paga substitueix la retribució normal (no exempta d’IRPF) que obtindria la mare per la seva feina habitual i que ha deixat de percebre gràcies al corresponent permís. El TSJM ja va declarar exempta la prestació en una altra resolució de fa un any. Altres tribunals van sentenciar el contrari. 

Temes:

Impostos IRPF