anàlisi de l'observatori ADEI

La robotització crearà dos milions de llocs de treball nets fins al 2030 a Espanya

Les noves ocupacions compensaran la pèrdua d'1,4 milions de feines "reemplaçables"

Un estudi d'AFI i Google defensa que la tecnificació elevarà el PIB per càpita dels 24.000 euros actuals a 33.000

 

  / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts

El temut robot serà la clau del creixement econòmic i del benestar econòmic d'Espanya en els anys vinents. Lluny de les visions pessimistes d'aquells que clamen contra la tecnificació extrema dels llocs de treball, un estudi ha posat xifres i dates en les seves previsions. Segons aquesta previsió, la robotització de l'economia crearà més de dos milions de llocs de treball entre el 2016 i el 2030 i el PIB per càpita es podria elevar des dels 24.000 euros actuals fins als 33.000 euros el 2030. Tot aquest panorama serà la conseqüència d'un augment mitjà anual de la productivitat del treball de l'1,3%.

DIGITALITZACIÓ

Els autors de l'estudi s'integren en el denominat Observatori per a l'Anàlisi i Desenvolupament Econòmic d'Internet (Observatori ADEI), iniciativa que neix fruit de la col·laboració entre Google, Analistas Financieros Internacionales (AFI) i l'Institut d'Economia Internacional de la Universitat d'Alacant. El seu objectiu és "contribuir al desenvolupament de la digitalització de l'economia espanyola" i convertir-la en "referent internacional". Els autors avalen la conveniència de l'aposta tecnològica sense recórrer a les tesis d'economistes d'esquerres que recorden que els robots s'han de considerar mitjans de producció, de manera que la influència positiva en l'economia dependrà de qui en tingui la propietat.

QUARTA REVOLUCIÓ 

L'anomenada quarta revolució industrial tindrà un indubtable efecte negatiu directe en aquelles tasques i feines susceptibles de substitució per màquines intel·ligents. No obstant, l'estudi adverteix que aquest fenomen obre noves oportunitats. L'estudi se centra en la capacitat per generar nous llocs de treball de la robotització i arriba a la conclusió que aquesta capacitat generadora pot arribar a la creació de dos milions de llocs de treball fins al 2030, "amb el degut acompanyament de polítiques formatives per als nous treballadors".

PÈRDUES I GUANYS

En el cas de feines ja adaptades a la digitalització, els experts preveuen la creació de 3,2 milions de llocs de treball, més 0,6 milions més en feines que requereixen un alt component humà, i la desaparició d'1,4 milions de llocs de treball en aquelles ocupacions fàcilment reemplaçables per robots.

RECOMANACIONS

L'estudi de l'Observatori ADEI recopila una sèrie de recomanacions per facilitar l'adopció de les noves tecnologies i la incorporació dels valors i els principis tècnics de l'economia digital en les noves generacions de treballadors. En particular, alerta de la necessitat de més cotes de formació adaptada a aquest entorn altament tecnificat. L'estudi acaba indicant que si s'adoptessin totes aquestes mesures, el PIB per càpita es podria elevar des dels 24.000 euros actuals fins als 33.000 euros el 2030. Això gràcies a un augment mitjà anual de la productivitat del treball de l'1,3%.

LIBERALITZACIÓ

Notícies relacionades

Els autors de l'estudi advoquen per una liberalització de l'economia com una manera d'animar a la transformació dels mitjans de producció: "Les institucions han de promocionar la competència -eliminació de barreres regulatòries o normatives- i vigilar les pràctiques que obstrueixin l'emergència de noves idees i models de negoci ('start-ups', etc.) innovadors". Aquest liberalisme s'ha de complementar, segons ADEI, amb la coordinació d'esforços publicoprivats, amb línies de finançament públiques; finançament privat tipus 'crowdfunding', fons de capital risc, etc.), i la incentivació de l'emprenedoria. 

Aquesta visió xoca amb altres que defensen el suport a la robotització de l'economia però aportant una extrema vigilància per part de l'Administració pública que impedeixi que les noves tecnologies quedin en mans de pocs actors econòmics.