NEGOCIACIÓ

Patronal i sindicats recomanaran que els sous pugin entre l'1,2% i el 2,5%

Els agents socials arriben a un principi d'acord sobre la forquilla de pujada salarial

La firma del pacte depèn que la CEOE accepti una clàusula de revisió en funció de l'IPC

sordoalvarez

sordoalvarez

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Els sindicats i les patronals han fet un pas important en el llarg i tortuós camí per arribar a un pacte salarial. Els líders de CCOO, la UGT, CEOE i CEPIME van arribar ahir a un principi d’acord sobre el nucli del nou Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). Patronals i sindicats van consensuar que el pacte inclogués la recomanació per apujar sous entre l’1,2% i el 2,5%, segons van explicar fonts de la negociació.

El desbloqueig de la negociació es va produir en un dinar que va tenir lloc a Madrid i en què van participar els secretaris generals de la UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Unai Sordo, respectivament, i els presidents de la CEOE i CEPIME, Juan Rosell i Antonio Garamendi. Ha sigut la primera trobada en què ha participat Sordo, elegit secretari general de CCOO en substitució d’Ignacio Fernández Toxo. 

Després de diverses setmanes de bloqueig en les quals la negociació va estar a punt de finalitzar amb un fracàs, els màxims dirigents dels agents socials van aconseguir trencar el gel i consensuar l’eix de l’acord, que és la recomanació en matèria salarial que faran les organitzacions empresarials i centrals sindicals als negociadors de convenis col·lectius. L’AENC inclourà una recomanació amb una pujada salarial mínima i màxima en funció de resultats i de la situació de les empreses i els sectors econòmics.

BATALLA PER LA REVISIÓ

En els últims mesos, les discussions es van centrar tant en la xifra terra de l’1,2%, que té un efecte arrossegament per a l’increment salarial de molts convenis, com en el 2,5% que actuarà com a sostre, a la qual només podran aspirar probablement les empreses en més bona situació econòmica i que tinguin més presència sindical, segons van indicar les mateixes fonts.

Algunes organitzacions centraven el debat en les dues xifres, mentre que altres donaven més importància al màxim de millora retributiva que es recomanava. La CEOE havia proposat durant la negociació una forquilla entre l’1% i el 2,5%, davant una banda compresa entre 1,8% i el 3% per part sindical.   

No obstant, la firma de l’AENC no està garantida ja que depèn que les patronals donin la seva aprovació a una clàusula de revisió salarial que els sindicats consideren condició indispensable per rubricar el document. En canvi, la CEOE va indicar que seguiria negociant.

Aquesta clàusula garantiria que els sous no perdessin poder adquisitiu i s’activaria quan l’índex de preus de consum (IPC) arribés al llindar del 2%. La UGT i CCOO veuen la clàusula, que de fet solen incorporar molts convenis, com un senyal als treballadors, juntament amb la forquilla salarial consensuada, que estan en el camí cap a la millora de les retribucions en empreses i sectors que s’han anat recuperant dels efectes de la crisi econòmica. 

PRESSIONS DEL GOVERN

El desenllaç de la negociació de l’acord marc salarial dels sindicats i les patronals es pot produir de forma imminent si Rosell aconsegueix el suport de la CEOE. Els sindicats han instat les organitzacions a pronunciar-se amb celeritat amb l’objectiu de no demorar més un acord que ha d’actuar com a referència per a la negociació col·lectiva aquest any. El bloqueig fins ara d’aquest acord ha provocat dificultats en la negociació de nombrosos acords en empreses i sectors per la falta d’una recomanació de les cúpules.

Notícies relacionades

En cas que se solventi l’escull de la clàusula de revisió, les organitzacions es van comprometre a sotmetre amb rapidesa el text del principi d’acord als màxims òrgans de decisió per a la seva ratificació prèvia a la firma i entrada en vigor.

En els últims dies, els negociadors van rebre pressions des de diferents àmbits polítics. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va defensar ahir la «normalització» de l’evolució salarial davant la millora de l’economia i tenint en compte que la situació actual «no té res a veure» amb la de fa «cinc, sis o set anys», quan era «extremadament delicada». Uns dies abans, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va recomanar a sindicats i patronals traslladar als sous i a l’acord marc la fortalesa de l’economia.