REFORMA LEGAL

El Govern abaratirà el canvi d'hipoteques de tipus variable a fix

Guindos assegura que la variació es podrà fer "pràcticament sense despeses"

1
Es llegeix en minuts
P. A. / MADRID

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir que la reforma hipotecària que prepara des de principis d’any permetrà canviar el tipus de variable a fix «pràcticament sense despeses si el consumidor ho decideix i ho pacta amb el seu banc o amb un banc alternatiu». A pesar de l’increment dels nous crèdits a tipus fix, ha recordat, el 95% dels vigents estan a tipus variable (normalment lligats a l’euríbor).

    

Actualment, quan se segueix a la mateixa entitat, l’operació de novació té un comissió habitualment d’entre el 0% i l’1% del capital pendent d’amortitzar, encara que hi ha entitats que cobren un percentatge més elevat. Si es canvia d’entitat, la subrogació del crèdit té un cost limitat per llei al 0,5% del que queda pendent d’amortitzar els primers cinc anys (per a crèdits firmats a partir del 2003) i al 0,25% d’aleshores en endavant. A això s’hi ha de sumar altres despeses com les de notaria, registre, gestoria i, en alguns casos, l’impost d’actes jurídics documentats i una nova taxació de l’immoble.

    

En un acte organitzat a Màlaga pel diari Sur i Unicaja, Guindos va advertir que «l’euríbor està a nivells negatius, però això no serà així tota la vida», i de fet «ja es comença a parlar d’enduriment de la política monetària». En un préstec a un termini d’entre 25 i 30 anys com la hipoteca, la pujada de tipus anirà encarint el crèdit en el futur.

TIPUS PACTAT

«El que s’ha de fer és donar la possibilitat al consumidor de passar a tipus fix. A tipus fix ja no depens de l’evolució de l’euríbor. En certa manera tens una assegurança en la teva hipoteca», va argumentar. El tipus fix, això sí, l’hauran de pactar el client i l’entitat bancària.

Notícies relacionades

  

El ministre Guindos també va recordar que la reforma que prepara obligarà les entitats a donar al client «tota la informació» del crèdit per avançat. Els notaris, va afegir, hauran de vetllar perquè el consumidor entengui les condicions del crèdit i que no s’hi inclogui cap clàusula abusiva. A més, es limitaran altres comissions, com les d’amortització i venciment anticipat i de canvi de divisa estrangera a euro.