Espanya torna a suspendre en indicadors socials

La situació actual de desocupació o de temporalitat és semblant a la registrada per Grècia, segons un informe de la Comissió Europea

lpedragosa36545833 marianne thyssen161213182343

lpedragosa36545833 marianne thyssen161213182343 / ARIS OIKONOMOU

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ PABLO SALVADOR LÓPEZ / BRUSSEL·LES

La recuperació ha arribat a la Unió Europea (UE). En menys de quatre anys s’han creat 10 milions de llocs de treball, més de 234 milions de ciutadans tenen feina i la taxa d’atur és la més baixa des del desembre del 2008, any en què va despuntar la crisi. Malgrat això, hi ha països que segueixen a la cua d’Europa i Espanya n’és un, amb nivells preocupants en la majoria dels indicadors que mesuren l’evolució social a la UE.

Segons l’últim informe sobre evolució social i ocupació publicat per la Comissió Europea, la taxa de desocupació a Espanya se situava l’any passat en el 19,6%. Només Grècia registrava dades pitjors, en els dos casos molt lluny del 5% d’Alemanya, la República Txeca o el Regne Unit. A més a més, juntament amb el país hel·lè, Espanya registrava també una de les taxes de precarietat laboral més elevades amb un percentatge de contractes temporals del 26,1%, un dels nivells de desocupació juvenil més elevats –el 44,4% dels joves d’entre 15 i 24 anys– i una taxa d’aturats de llarga durada del 9,5%.

RISC DE POBRESA

Notícies relacionades

Igual de preocupants són els indicadors del risc de pobresa a Espanya. El 27,9% de la població estava a finals de 2016 en risc d’exclusió i el 22,3% en risc de pobresa. La Comissió Europea admet que hi ha països «amb problemes estructurals més grans i que» Espanya «està entre ells» i d’aquí ve la seva nova petició que continuïn les reformes.

«La taxa de millora és molt alta a Espanya i això es deu a les reformes. Així que l’únic missatge que podem donar és que continueu amb les reformes. Per descomptat, estem parlant del mercat laboral, però cal no oblidar la situació macroeconòmica ni totes les altres polítiques que estimulen la inversió en l’economia, R+D, innovació i productivitat, perquè necessitem també crear ocupació», va recordar la comissària d’ocupació, Marianne Thyssen.