L'Autoritat Fiscal constata que el creixement s'accelera

L'organisme independent avala un augment del PIB del 3% aquest any

1
Es llegeix en minuts

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) preveu un creixement del producte interior brut (PIB) del 0,94% en el segon trimestre de l'any amb relació al període anterior, segons la seva metodologia de càlcul en temps real, que modifica en funció de la publicació de noves dades.

Si es confirma aquesta previsió, l'economia espanyola s'hauria accelerat entre l'abril i el juny dues dècimes, ja que en el primer trimestre va registrar un creixement del 0,8%, segons les dades confirmades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per al tercer trimestre, l'AIReF preveu que el PIB creixi de manera similar, amb una taxa intertrimestral del 0,97%.

El Govern va revisar fa dues setmanes a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola del 2,7% al 3%, per al 2017, i del 2,5% al 2,6%, per al 2018, i va rebaixar la taxa d'atur prevista per al 2020 fins a l'11,1%, des de l'11,2% anterior, amb un nombre d'ocupats que a finals del 2019 superarà els 20 milions de persones.

Segons va apuntar recentment el president de l'Autoritat Fiscal, José Luis Escrivá, l'organisme avala la previsió de creixement del 3% per a aquest any i veu "factibles" creixements mitjans del 2,5% fins al 2020.

ORGANISMES INTERNACIONALS

La revisió a l'alça del Govern se suma a la portada a terme per l'OCDE a principis de juny, quan va elevar al 2,8% la seva estimació de PIB per a aquest any i al 2,4% la del 2018. Així s'afegia a altres organismes internacionals, com la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI), que els últims mesos han fet el mateix.

Notícies relacionades

Així, l'FMI va revisar l'alça del PIB al 2,6% aquest any (des del 2,3% anterior), mentre que Brussel·les estima un creixement del 2,8% el 2017, cinc dècimes per sobre de la previsió anterior.

A Espanya, la CEOE i el Servei d'Estudis del BBVA també han anat revisant a l'alça les seves previsions de creixement econòmic d'Espanya, fins al 3,2% per al 2017 en el cas de la patronal i al 3,3% per a l'entitat financera, segons la seva actualització d'aquesta setmana, alhora que el Banc d'Espanya la va elevar del 2,8% al 3,1%.