CRISI BANCÀRIA

¿Quines opcions tenen els afectats del Popular?

La majoria dels accionistes i creditors hauran de recórrer als tribunals

L'oferta del Santander només afecta una minoria dels 305.000 propietaris

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El panorama segueix incert per als 305.000 accionistes del Popular més d’un mes després de la intervenció, que els va fer perdre tota la seva inversió (1.300 milions d’euros en aquell moment). La compensació que el Santander va oferir dijous passat només afecta una part minoritària del col·lectiu. Recórrer a la justícia, així, sembla l’única via de la majoria per mirar de recuperar els diners, tot i que també és un camí amb costos, dilatat en el temps i en què l’èxit no està garantit.

L’«acció comercial» del Santander, sotmesa a diverses condicions, només va dirigida als clients minoristes i als empleats del banc que van comprar accions del Popular entre el 26 de maig i el 21 de juny del 2016 (última ampliació de capital) i als que van comprar les obligacions subordinades del 29 de juliol al 14 d’octubre del 2011 (dirigides a petits estalviadors). L’agència Reuters apunta que se’n podrien beneficiar a la vora de 110.000 petits accionistes.

El Santander publicarà en el transcurs dels pròxims dies un fullet a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb els detalls. Per als potencials beneficiaris pot ser una bona opció si es volen evitar les despeses i la incertesa que suposa la via judicial (el Santander obliga a renunciar a adoptar mesures legals en contra seu). A més a més, malgrat que l’entitat financera no podrà amortitzar el bo i tornar-los la inversió fins d’aquí set anys, rebran un interès anual de l’1% i els títols començaran al mes de setembre a cotitzar en el mercat secundari: si necessiten els diners els podran vendre, tot i que amb un descompte. 

ALTERNATIVES

Notícies relacionades

Per a la resta, queda la justícia. També per als que acceptin el bo del Santander, sempre que no vagin contra el banc. El problema és que no és clar contra qui s’ha d’actuar. En les últimes setmanes, més de dues dotzenes d’associacions (com l’OCU) i despatxos d’advocats han anunciat o iniciat accions legals contra l’últim consell del Popular (el d’Emilio Saracho), l’anterior (Ángel Ron), la seva auditora (PWC), el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) espanyol, la Junta Única de Resolució (JUR) europea, i el Santander.

Si no es vol actuar en solitari, abans de decidir-se per una de les plataformes que miren de captar afectats convé fixar-se bé en les despeses. El termini per reclamar comença amb la intervenció, no pas amb el moment de la inversió, de manera que hi ha marge per assessorar-se. També convé valorar que la via civil és més ràpida i barata, però té més opcions d’èxit quan hi ha avenços en la penal, com va passar amb Bankia.