El Govern alemany examinarà els vehicles manipulats de Daimler

La justícia apunta que el fabricant va trucar un milió d'automòbils altament contaminants per esquivar la llei

jcarmengol35718069 dieter zetsche  ceo of daimler and head of mercedes benz  at160929190919

jcarmengol35718069 dieter zetsche ceo of daimler and head of mercedes benz at160929190919 / JACKY NAEGELEN

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern alemany vol evitar costi el que costi que l’escàndol del Dieselgate segueixi creixent. Després que dimecres saltés l’alarma al saber-se que el gegant automobilístic Daimler havia manipulat més d’un milió dels seus vehicles entre el 2008 i el 2016 per esquivar els controls mediambientals, l’Executiu teutó ha decidit intervenir en l’assumpte. Així, l’Oficina Federal de Vehicles de Motor (KBA) s’encarregarà d’examinar en els pròxims dies els automòbils afectats i que presentarien un nivell d’emissions contaminants superior al permès per la legislació europea.

    

Durant dijous, el ministeri alemany de Transports va citar els responsables de Daimler a comparèixer en una comissió d’investigació per aclarir si el fabricant de Stuttgart també va incórrer en les mateixes males praxis que Volkswagen. En aquesta reunió, la cúpula de Daimler va defensar la seva innocència davant les acusacions que pesen sobre ella i va acceptar que la KBA posi sota escrutini els seus vehicles.

TO MÉS ELEVAT

Malgrat aquesta aparent predisposició, ahir l’empresa automobilística va apujar el to i va assegurar que no acceptarien les al·legacions que denuncien la seva possible activitat il·legal. «Segons la informació que tenim disponible, prendríem accions legals contra l’al·legació d’un tancament il·legal de les nostres instal·lacions», van apuntar. Tant Daimler com el ministeri van desmentir la informació detallada pel setmanari Der Spiegel en què s’apuntava que el fabricant hauria sigut amenaçat per Berlín amb una retirada dels seus vehicles.

    

Dimecres a la tarda, el diari muniquès Süddeutsche Zeitung i les cadenes NDR i WDR van destapar la manipulació practicada per Daimler, mare de marques de renom com Mercedes-Benz i Smart, basant-se en l’informe d’una ordre de registre emesa pel tribunal de Stuttgart que investiga el cas per un possible frau.

Notícies relacionades

    

A finals de maig, la fiscalia d’aquesta ciutat del sud d’Alemanya va ordenar el registre de les dependències de Daimler en una operació conjunta amb la justícia de Braunschweig i de Munic que també va portar a la inspecció d’altres empreses com Volkswagen o Bosch. El setembre del 2015 es va destapar que l’empresa automobilística de Wolfsburg havia manipulat més d’11 milions de vehicles a tot el món.