El sector tecnològic alerta sobre l'escassetat de mà d'obra autòctona

El ram de les TIC va donar feina l'any passat a un total de 103.300 persones, segons Ctecno

fablab 1

fablab 1

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

SOS del sector tecnològic català. O gairebé. El president de la fundació CtecnoJordi Williams Carnes, ha advertit sobre "la dificultat de generar talent al territori propi" en aquest ram d'activitat en alça.

Es tracta d'un àmbit de l'economia a Catalunya que no va deixar de créixer ni en els moments àlgids de la crisi. Però en canvi no genera prou vocacions professionals, no només a nivell d'enginyeria, com va reflectir un estudi recent de l'Observatori de l'Enginyeria 2017l'Observatori de l'Enginyeria 2017, sinó també a nivell de formació professional (FP).

Amb un total de 13.794 empreses, moltes d'elles petites i mitjanes, el 5,7% més que el 2015; aquest sector va arribar l'any passat a un nivell rècord d'ocupació, amb un total de 103.300 persones, el 26% més que l'exercici anterior, segons l'informe que elabora aquesta fundació privada que agrupa empreses tecnològiques.

La necessitat de mà d'obra s'havia pal·liat fins ara amb personal procedent d'universitats de la resta d'Espanya, però avui ja s'ha de recórrer a altres països de la Unió Europea (UE), ha afirmat Jordi William Carnes.

A un baix nivell de vocació pels estudis científics i tècnics s'hi suma la poca participació femenina en el sector, ha alertat. Es tracta d'una constatació que s'ha posat de manifest al Mobile World Congress d'aquest any a Barcelona en el marc del programa Women4Tech, destinat a reduir la bretxa de gènere en aquesta activitat, així com en diferents fòrums, com l'organitzat recentment per Esade.

Notícies relacionades

El president de Ctecno ha destacat sistemes més flexibles per atraure talent, com el dels EUA, que importa especialistes de l'Índia, el Regne Unit o Israel. A Espanya, en canvi, és més complicat el transvasament del món acadèmic a l'empresarial i viceversa, ha afirmat.

Una de les activitats en què Catalunya destaca dins del món tecnològic és en tot el que està relacionat amb la salut. Fins i tot des de l'Administració s'ha estimulat mitjançant la compra pública innovadora, ha explicat Carnes. També en tot el que té a veure amb l'entreteniment i els videojocs. Un dels reptes per mantenir aquest atractiu radica a "comptar amb gent preparada des de la base", ha destacat. 

Temes:

Empreses