ESTUDI SOBRE L'ESTALVI

Els espanyols són els europeus menys preparats per a la jubilació

Báñez assegura que les pensions d'"avui i demà" estan assegurades

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

L'estalvi per tenir una jubilació "còmoda" s'ha convertit en una de les prioritats més importants per als espanyols, malgrat que són els menys preparats d'Europa per a la seva jubilació, només davant de França, segons es desprèn de l'informe 'BlackRock Investor Pulse Survey'. L'estudi destaca que els espanyols es troben entre els europeus "menys propensos" a estalviar per a la seva jubilació, per la qual cosa "pocs d'ells saben si estan "ben encaminats" de cara a arribar al nivell adequat de rendes per a la seva jubilació.

Els grups d'inversors que mostren més confiança pel que fa a la consecució dels seus objectius de rendes per a la jubilació són els que compten amb els serveis d'un assessor professional. En aquesta línia, BlackRock ha posat en relleu que hi ha poca claredat en termes de quina és la millor forma de generar rendes per a la jubilació, cosa que "posa de manifest la necessitat de millorar l'educació i cultura financera".

L'estudi coincideix amb una crida a la tranquil·litat dels "pensionistes d'avui i de demà" per part de la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez. Báñez ha sostingut que el sistema es basa en "un model de pensions sostenible en el temps avui i també demà". Durant la seva intervenció en l'acte d'inauguració de l'oficina de la Seguretat Social a Sanlúcar la Mayor (Sevilla), Báñez ha assegurat que el model espanyol de pensions "és garantia d'ocupació i productivitat".

L'OCUPACIÓ PAGA MÉS

Ha recordat que "nou de cada 10 euros de pensions a Espanya es paguen amb ocupació", i per tant la creació de llocs de treball és el mètode més eficaç per garantir el pagament de les pensions. Encara que l'estudi de BlackRock no diferencia entre pensions públiques o privades, destaca que únicament el 15% dels espanyols afirmen "amb seguretat" que es troba en el "bon" camí cap a la seva jubilació, mentre que un 27% ha reconegut "no estar" en la direcció correcta i un 23% desconeix en quina situació està.

Amb tot, un nombre més gran de persones estalvien --via privada-- per a la jubilació. El 47% dels espanyols ho afirmen, un percentatge que representa un "lleuger" descens respecte a la dada del 2015. Per un altre costat, destaca que els grups de menor edat estan incrementant els seus estalvis per a la jubilació, encara que un 19% creu que la millor edat per començar a estalviar és als 30 anys.

El 2017, l'optimisme sobre el futur financer dels espanyols ha augmentat cinc punts respecte al del 2015, fins al 44%, però la confiança en la presa de decisions financeres ha caigut un 11%, cosa que, segons BlackRock, representa una "clara" tendència tant a la regió d'Europa, Pròcim Orient i Àfrica com a escala mundial.

MÉS PESSIMISTES

Entre els 18 països enquestats, els espanyols es troben, "per tercer any consecutiu", entre els més pessimistes. No obstant, malgrat aquest sentiment, l'evolució de l'optimisme sobre el futur financer segueix sent positiu i cada any s'acosta més a la mitjana europea, que se situa en el 49%.

Els principals riscos que identifiquen els inversors espanyols quan se'ls pregunta sobre el seu futur financer són l'estat de l'economia espanyola i l'alt cost de la vida. En la tercera edició d'aquest estudi, la percepció del risc sobre la seguretat laboral ha patit un "brusc" descens, "en sintonia amb la millora de les dades econòmiques i financeres".

Notícies relacionades

Igual que en altres edicions, les prioritats financeres dels espanyols, que són estalviar diners i garantir-se una jubilació, han tornat a coincidir amb les de la resta dels europeus.

Respecte a l'assignació d'actius, l'efectiu segueix ocupant la primera posició entre els principals actius per a la jubilació, seguit per la inversió en actius immobiliaris, que ha augmentat fins al 14%, per la qual cosa reflecteix la recuperació del sector. Al darrere, hi ha la inversió en renda variable, fons multiactiu i renda fixa.