Fons de la City estudien opes alternatives a la d'Atlantia sobre Abertis

Aquest dilluns comença el termini perquè es presentin contrapropostes a la del grup italià

Una de les limitacions és que els concurrents han d'aportar un aval d'uns 18.000 milions

37913816 601

37913816 601

3
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tret de sortida. Aquest dilluns s'obre el termini perquè es puguin presentar ofertes de compra (opes) alternatives a la que el grup italià Atlantia ha plantejat pel 100% d'Abertisoperació que ha sigut admesa a tràmit per la Comissió Nacional del Mercat de Valors Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Fons de la City a Londres estudien en els últims dies estructures societàries o consorcis amb diversos components per licitar per la companyia espanyola, que té com a principal accionista Criteria, el hòlding de participades de La Caixa, segons fonts del mercat.

Una de les possibles limitacions és que els concurrents potencials han d'aportar un aval d'uns 18.000 milions d'euros per garantir la seva oferta, davant els 14.700 milions que ha dipositat el grup controlat per la família Benetton en la petició d'autorització admesa a tràmit per la CNMV.

El volum de la transacció és el que finalment pot truncar contraofertes, ja que els fons solen posar com a límit a les seves inversions uns 1.500 milions d'euros o 2.000 milions de dòlars per mantenir les seves estratègies de diversificació de riscos, expliquen fonts del mercat. Atlantia valora la concessionària espanyola d'autopistes en un total de 16.341 milions d'euros, a raó de 16,50 euros per acció. Divendres va tancar a 16,41 euros i un valor a la borsa de 16.262 milions.

DIVERSIFICACIÓ GEOGRÀFICA

En tot cas, el control d'Abertis atorga al comprador la propietat d'un grup líder en autopistes a nivell mundial, molt diversificat geogràficament. Per a Atlantia, que concentra el seu negoci d'autopistes en més del 80% a Itàlia, suposaria abaixar aquest llistó al voltant del 50%. En cas que s'iniciés un període de contraopes, el grup italià té dret preferent per millorar el preu.

Abertis va quedar exposada a opes des del moment en què el seu nucli accionarial estable va quedar limitat al 22,25% de Criteria, després de la sortida d'OHLCVC o ACS. "Gairebé el 78% del capital de la companyia fluctua en el mercat", adverteixen els analistes. Això facilita la possibilitat que hi hagi ofertes, que només es poden veure frenades per l'import de la transacció.

En el capital d'Abertis hi ha en l'actualitat fons com Capital Group o Blackrock, que podrien obtenir un bon benefici amb la venda, en especial si es presenten opes alternatives a la d'Atlantia.

CAP A FINALS D'ANY

Ni Abertis, que ho haurà de fer quan l'operació sigui aprovada definitivament per la CNMV, ni Criteria s'han pronunciat sobre la transacció. Segons els analistes, tenint en compte els tràmits que requereix una operació com aquesta, és possible que no es tanqui, tant si és exitosa com si no, fins a finals d'aquest any.

Un dels esculls per a l'operació pot ser el Govern espanyol. Per una part té dret de veto a Hispasat, la companyia de satèl·lits en què Abertis té més del 90%. Malgrat comptar amb prop del 9% restant, l'Estat té aquesta potestat per tractar-se d'una empresa estratègica. Atlantia, en la formalització de l'opa, va fer gestos a l'Executiu espanyol a l'afirmar la seva "voluntat d'atendre els interessos estratègics" d'Espanya en relació "tant amb la gestió i l'explotació de les concessions administratives de construcció, conservació i explotació d'autopistes com amb la gestió i eventual destí de la participació d'Abertis a Hispasat".

Notícies relacionades

I és que un altre dels possibles fronts és el canvi de titularitat del propietari de la concessió d'autopistes com l'AP-7 i l'AP-2. Encara que aquest és un punt que podria ser causa de resolució del contracte, alguns experts consideren que es tracta d'un argument jurídic fràgil. A més, tant la concessió de l'AP-7 com de l'AP-2 vencen el 2021 i el 2019, respectivament, i el Govern ha manifestat que no les renovarà. Un factor que pot frenar les ànsies de l'Executiu de boicotejar l'operació seria el d'evitar ser un Govern que impedeix una fusió transfronterera, de la qual està tan necessitada la Unió Europea (UE).

Un altre dels gestos d'Atlantia a Mariano Rajoy és el compromís manifestat de mantenir a Barcelona no només la seu i el centre de decisió d'Abertis, sinó també "el seu centre de decisió, amb la seva pròpia estructura de gestió i govern corporatiu", així com almenys el 5% del capital flotant d'Abertis a la borsa espanyola.