La rampa d'enlairament de la biotecnologia

L'Obra Social de la Caixa i Caixa Capital Risc destinen uns 3,5 milions a 23 projectes de ciències de la vida destinats a sortir al mercat

El programa CaixaImpulse s'obrirà a altres països a més d'Espanya i Portugal i se suma al consorci europeu EIT-Health

jgblanco39175842 barcelona  barcelon s   05 07 2017  economia      el directo170705132310

jgblanco39175842 barcelona barcelon s 05 07 2017 economia el directo170705132310 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Caixa ha decidit potenciar encara més el que es podria considerar un planter de la biotecnologia i les ciències de la vida biotecnologiaciències de la vida per impulsar la transferència de projectes científics al mercat. En la tercera edició de CaixaImpulse, programa promogut per la Fundació Bancària La Caixa, que gestiona l’Obra Social; i Caixa Capital Risc, han sortit seleccionats 23 projectes que rebran 70.000 euros cada un, a més a més de suport en matèria de formació i mentoria. En total, uns 3,5 milions d’euros, entre les ajudes econòmiques i la resta.

    Una de les novetats d’aquesta edició del programa, que es constitueix en possible rampa d’enlairament cap al mercat, és que es vol estendre també a altres països, a més d’Espanya i Portugal, segons el director general de la fundació, Jaume Giró. L’altra novetat és la participació de CaixaImpulse en la iniciativa European Institute of Technology-Health (EIT-Health), el consorci europeu líder en biomedicina. Gràcies a aquesta col·laboració s’obtenen 200.000 euros extres que permeten finançar  tres projectes més.

PLANTER

El president de Caixa Capital Risc i president de Criteria, Marcelino Armenter, ha assegurat que el vehicle inversor de la institució té 200 milions per invertir, dels quals 80 estan destinats a ciències de la vida. Ha explicat que l’entitat s’assegura l’1% del potencial negoci dels projectes elegits i té en aquest programa un planter de possibles inversions futures.

  

 En l’edició actual es van presentar 80 sol·licituds, set més que l’any passat. Les 35 més ben avaluades van defensar el seu projecte davant d’experts i d’aquestes es van escollir 23. Les dues que més bona nota van treure són Able, un exoesquelet assistit de baix cost, segons ha explicat un dels seus promotors, Josep Maria Font, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’altre és Corify, destinat a detectar, identificar i resoldre les arrítmies cardíaques, segons Andreu Martínez, que lidera el projecte de l’Hospital General Gregorio Marañón.

    

En les seves dues primeres convocatòries, en el marc d’aquest programa, s’han recolzat un total de 58 projectes. D’aquests han sorgit fins ara dos 'spin-offs' i cinc estan en procés de creació com a empreses. Tot plegat, segons Giró, demostra que hi ha idees brillants que necessiten capital per començar a caminar i convertir-se en 'start-ups'.

Notícies relacionades

  

 En l’edició d’aquest any participa un projecte portuguès d’un total de set d’aquest país que s’hi han presentat. La resta són 14 de Catalunya; quatre de Madrid; i una d’Andalusia, de la Comunitat Valenciana, Navarra i el País Basc. Les tres categories cobertes dins de CaixaImpulse són la terapèutica, els dispositius mèdics i els mètodes de diagnòstic.