SECTOR FINANCER

El Santander ampliarà capital amb un descompte del 18%

El banc guanya uns 3.600 milions entre el gener i el juny, el 24% més

La compra del Popular elevarà la seva morositat dos punts, fins al 5,4%

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Banco Santander va anunciar ahir a la nit que la macroampliació de capital que farà les pròximes setmanes per recapitalitzar i sanejar el Popular tindrà un fort descompte del 17,75% (fins als 4,85 euros) sobre el valor teòric de les accions. L’objectiu és atraure els inversors amb un preu atractiu que els dona marge perquè els títols es revaloritzin, ja que les accions en circulació han tancat a la borsa a 6,002 euros. El banc presidit per Ana Botín captarà 7.072 milions d’euros del mercat en la segona operació més important d’aquest tipus de la seva història, amb la qual cobrirà el dèficit de capital i provisions del banc intervingut per Europa (7.100 milions).

L’ampliació es farà amb dret de subscripció preferent per als actuals accionistes, que podran comprar una acció nova per cada 10 títols que posseeixin. El període per exercir aquest dret serà del 6 de juliol vinent fins al dia 20 del mateix mes. Els que recorrin a l’operació podran cobrar el primer dividend a compte del 2017, que s’ha fixat en 0,06 euros a pagar el 4 d’agost.

El grup ha assenyalat que, després de la integració del Popular, la seva morositat s’elevarà del 3,6% amb què estima que va tancar el primer semestre fins al 5,4%, prova del mal estat del balanç del banc comprat. La taxa d’impagaments d’a­­questa entitat, segons va explicar ahir el Santander, va tancar el juny al voltant del 20%. Les elevades provisions per cobrir pèrdues que farà, amb tot, permetran que el pes d’aquestes sobre els actius tòxics amb prou feines baixi del 73% a una mica per sota del 70%. En els actius immobiliaris a Espanya, els de més mala qualitat, aquesta cobertura serà del 60%, per sobre de la mitjana del sector (52%).

El nivell de capital, després de l’ampliació, se situarà en el 10,7%, semblant al que tenia el Santander en solitari al març. El banc d’origen càntabre ha calculat uns ajustos a la baixa en la valoració del Popular de 7.200 milions, de manera que estima que rebrà 82.000 milions de crèdits i 65.000 milions de dipòsits, que suposaran el 10% i el 8,5% de l’entitat resultant. Els actius immobiliaris (exclosos els crèdits al sector) del Popular són de 17.500 milions, amb una cobertura del 63% després del seu sanejament (abans de la intervenció estaven en un molt baix 39%).

Notícies relacionades

Arran de l’ampliació de capital, el Santander va anunciar també que estima que va guanyar uns 3.600 milions d’euros entre el gener i el juny, xifra que suposa un increment de prop del 24% respecte al mateix període de l’any passat. Sense tenir en compte els resultats extraordinaris negatius del 2016, l’alça és del 14% i a tipus de canvi constants, de l’11%.

INGRESSOS

Els ingressos van augmentar el 7%, gràcies a la millora del marge obtingut entre els interessos del crèdit i els dipòsits (6%) i, sobretot, de les comissions (11%). La millora de l’economia ha permès que les provisions per afrontar futures pèrdues baixessin el 6%, amb descensos en tots els seus mercats principals excepte Mèxic i l’Argentina. Els crèdits van augmentar l’1% i els dipòsits, el 3,5%. Les xifres definitives les donarà a conèixer el 28 de juliol, una vegada tancada l’ampliació de capital.