LLUITA CONTRA L'ATUR

Ocupació aprova el desenvolupament del xec de formació i xoca amb la CEOE i la UGT

El reial decret permetrà als desocupats formar-se als centres acreditats que escullin

La patronal considera que ha trencat "de forma unilateral" la negociació en matèria de formació

jgblanco37499352 gra180  madrid  01 03 2017   el presidente de cepyme  antoni170301135924

jgblanco37499352 gra180 madrid 01 03 2017 el presidente de cepyme antoni170301135924 / Sergio Barrenechea

2
Es llegeix en minuts
S. SABRIÀ / M. JANSA / BARCELONA / MADRID

El Govern va aprovar ahir un reial decret que desenvolupa la llei de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral, que regula entre altres coses el xec de formació per a desocupats perquè les comunitats autònomes el posin en marxa. La llei es va aprovar com a mesura urgent el setembre del 2015 però molts dels seus aspectes bàsics encara no s’havien desenvolupat.

Ara el Govern ha optat per la fórmula del reial decret, cosa que ha provocat les queixes de la patronal CEOE i del sindicat UGT. I això que encara no es coneix el contingut exacte de la norma, perquè les queixes es basen en les formes. «La CEOE ha rebut amb sorpresa» que el Consell de Ministres hagi aprovat el citat reial decret «quan ni tan sols han començat els treballs de la taula del diàleg social, cosa que s’entén com una ruptura unilateral de la negociació per part del Govern en matèria de formació».

La patronal recalca que aquesta reforma de la formació professional ja es va desenvolupar en el seu moment «sense que es comptés amb el consens que històricament caracteritzava el model».

BURLA AL DIÀLEG SOCIAL

Notícies relacionades

El sindicat UGT ha acusat el Govern de «burlar-se» del diàleg social «sense convocar amb prou feines els interlocutors socials a la taula del diàleg social i negociació per a l’ocupació i la formació professional», que el mateix Executiu va crear a l’abril. La central afegeix que no entén la urgència d’aprovar el decret, quan sindicats i empresaris estan mantenint reunions de treball amb els diferents grups parlamentaris, i contrasta aquestes presses amb la lentitud «a l’hora de resoldre i liquidar convocatòries anteriors del 2016, encara pendents».

Les denúncies del sindicat i la patronal contrasten amb la versió del Govern. Segons el Ministeri d’ocupació, que dirigeix Fátima Báñez, en l’elaboració del reial decret «hi han participat les organitzacions sindicals i empresarials» i s’han fet fins a set reunions. El text estableix els requisits i les condicions que hauran de complir els treballadors desocupats per poder gaudir de l’anomenat xec de formació, que els ha de permetre escollir on volen dur a terme la seva formació en un règim de competència entre centres homologats. Per Ocupació aquest és el punt que causa l’autèntic malestar a patronals i sindicats perquè els pren el control directe en l’adjudicació dels cursos de formació.