EL CONGRÉS APROVA LA LLEI

Els autònoms podran desgravar-se gairebé 27 euros diaris per despeses d'àpats

Serà possible deduir el 30 % de la part de les despeses d'aigua, llum, electricitat o telefonia atribuïbles a l'activitat econòmica

dcaminal27825574 valencia 11 11 14  politica lorenzo amor   lorenzo151229111836

dcaminal27825574 valencia 11 11 14 politica lorenzo amor lorenzo151229111836

2
Es llegeix en minuts

El Congrés ha aprovat aquest dijous per unanimitat, encara que amb les crítiques del PSOE, Units Podem i ERC, la nova llei de mesures urgents al treball autònom que contempla l'extensió de la tarifa plana de 50 euros a un any, així com desgravacions en les despeses de manutenció diària dels autònoms. En concret, la nova llei ha elevat les desgravacions, de fins a 26,67 euros diaris, per les despeses de manutenció que podrien pujar fins als 48 euros en el cas que el treballador estigui a l'estranger.

D'aquesta manera ho han pactat els grups parlamentaris de Ciutadans i ERC en aquesta nova llei que avui ha sigut aprovada al Congrés i que seguirà el seu tràmit al Senat per poder estar a punt al juliol. 

Els autònoms també podran deduir-se el 30% de la part de les despeses de subministraments (aigua, llum, electricitat o telefonia) atribuïbles a l'activitat econòmica, per a la qual cosa s'aplicarà un quocient en funció dels metres quadrats de la vivenda que s'utilitzin per al treball. A més, la nova llei permetrà compatibilitzar el 100% del treball per compte propi amb la pensió de l'autònom.

Els recàrrecs per retard en els pagaments a la Seguretat Social es redueixen a la meitat, passant del 20% al 10% en el primer mes, i es tornarà l'excés de cotització dels treballadors amb pluriactivitat sense que hagin de sol·licitar-la.

TARIFA PLANA

Per una altra part, s'amplia la tarifa plana de 50 euros per a nous autònoms a un any i es redueix a dos anys el termini d'espera perquè els que hagin cessat la seva activitat puguin tornar a acollir-s'hi. També els autònoms podran canviar fins a quatre vegades en el mateix any la seva base de cotització. De la mateixa forma, els autònoms podran donar-se d'alta i baixa al Règim Especial (RETA) fins a tres vegades a l'any. Un altre dels punts pactats és una tarifa plana per a les dones que es reincorporin després de la maternitat i una exempció del 100% de la quota d'autònoms durant 12 mesos per cura de menors o dependents.

Els autònoms tindran millor accés als programes de formació i participaran en el Consell Econòmic Social (CES) en el termini d'un any, a més que es constituirà el Consell del Treball Autònom. No obstant, la progressivitat en la cotització dels autònoms pels seus ingressos reals no es contemplarà en la nova llei i serà un tema a debatre en la subcomissió del Règim Especial d'Autònoms (RETA). 

REACCIÓ 

Notícies relacionades

El president de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, va destacar que la nova llei aprovada al Congrés "facilita la vida als autònoms", ja que "millorarà la protecció social, les condicions per emprendre i reprendre, eliminarà traves i facilitarà l'activitat". En una nota de premsa, Amor afegeix que "en definitiva és una llei que dona veu als autònoms" i que "permetrà que s'hi sumin més autònoms, que consolidin la seva activitat i que es pugui crear més llocs de treball".

No obstant, adverteix que "seguirem reclamant a la Subcomissió de la Comissió d'Ocupació al Congrés més mesures que facilitin la vida als autònoms".