CANVIS EN EL FINANÇAMENT PÚBLIC

El Govern central recorre a préstecs per a les pagues extra de les pensions

S'agafaran 5.986 milions del préstec de l'Estat i 3.514 milions més del fons de reserva

GRA192 MADRID, 29/6/2017.- El portavoz del Gobierno y ministro de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo,iz., y la ministra de Empleo, Fátima Bañez,d., durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministro, hoy en el Palacio de La Moncloa. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRA192 MADRID, 29/6/2017.- El portavoz del Gobierno y ministro de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo,iz., y la ministra de Empleo, Fátima Bañez,d., durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministro, hoy en el Palacio de La Moncloa. EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres va aprovar ahir un crèdit extraordinari de 10.192 milions d’euros que l’Estat prestarà a la Seguretat Social per poder fer front a les dues pagues extra de les pensions d’aquest any. Per abonar-les també es disposarà de diners del fons de reserva. És la primera vegada que es recorre a un préstec des que es va crear la 'guardiola de les pensions'.  

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va explicar que per pagar l’extra d’estiu dels pensionistes es prendran 5.986 milions del préstec de l’Estat i 3.514 milions més del fons de reserva (la 'guardiola de les pensions'), cosa que suma uns 9.500 milions d’euros. Els dos instruments de finançament, juntament amb els recursos propis que el sistema obté de les cotitzacions socials, permetran afrontar el pagament del mes que ve dels 17.218 milions que sumen les dues pagues del juliol (ordinària i extraordinària) i la liquidació de l’IRPF associat a elles.

SITUACIONS SIMILARS

Báñez va treure rellevància a la concessió de crèdits a la Seguretat Social a l’assegurar que no és una novetat, ja que les lleis pressupostàries entre 1994-1999 ja incloïen clàusules similars. 

Però va obviar que és la primera vegada que s’ha de recórrer a aquest sistema des que es va crear la guardiola i que en aquells anys la Seguretat Social assumia moltes més despeses que les actuals, com la majoria de pensions no contributives.

La ministra va indicar que la situació actual de «dèficit temporal» de la Seguretat Social fa necessari establir aquests mecanismes per sufragar els pagaments mentre la garantia del sistema, que és l’ocupació, arriba a nivells suficients. En qualsevol cas, el ministeri recalca que 9  de cada 10 euros que es destinen al pagament de les pensions a Espanya procedeixen de l’ocupació.

REDUCCIÓ DEL FONS

Amb l’última disposició comunicada, el fons es redueix a 11.602,16 milions, equivalents a l’1,04% del PIB, amb un valor de mercat estimat d’11.677 milions. Fatima Báñez va recordar que el crèdit de l’Estat –que estava previst en els pressupostos del 2017 que ahir va entrar en vigor– no merita interessos i té una cancel·lació prevista de 10 anys a partir del 2018.

Notícies relacionades

La utilització de part del préstec té com a finalitat mantenir les reserves del fons sense haver de desinvertir actius, amb la penalització que això comportaria. Sobre això, la ministra va apuntar que els recursos que es prenen del fons corresponen al venciment natural d’actius i cupons durant el primer semestre de l’any. «S’ha optat per combinar dos instruments finançadors per garantir el pagament puntual i complet de les pagues», va dir Báñez.

El reiterat ús de la 'guardiola de les pensions', i aquesta vegada al préstec, constata que els ingressos de la Seguretat Social, tot i l’anunciat increment per la millora de la contractació, continuen sent insuficients per equilibrar el sistema.