EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

L'economia catalana creixerà el 3,3% el 2017 i el 2,8% el 2018, i crearà 230.000 llocs de treball

Els tipus baixos, les exportacions i la inversió impulsen el creixement del PIB, segons BBVA Research

cmontanyes39070344 bbva170626195414

cmontanyes39070344 bbva170626195414

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'economia catalana creixerà el 3,3% aquest any i el 2,8% el pròxim gràcies a la recuperació de la inversió i del dinamisme del sector exterior, exportacions i turisme, cosa que permetrà crear fins a 230.000 llocs de treball, amb la qual cosa la taxa d'atur se situarà a finals de l'any que ve en el 9,3%.

Així s'extreu de l'informe 'Situació Catalunya' corresponent al primer semestre del 2017 i que han presentat aquest dilluns en roda de premsa l'economista cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, i el director territorial de BBVA, Christian Terribas. Cardoso ha explicat que aquesta situació es veu afavorida per una política monetària expansiva i uns preus del petroli relativament baixos que impulsen la demanda interna i externa.

Els experts del BBVA avisen que l'economia catalana afronta diversos riscos, entre ells el de fidelitzar tots els turistes que ha atret aquests anys, una part dels quals com a conseqüència de conflictes en altres països. 

MILLORA

Aquest banc ha modificat a l'alça les seves previsions per a l'economia catalana (des del 3% al 3,3% per a aquest any) al constatar una millor evolució de l'esperat en alguns indicadors, especialment en les exportacions i el turisme. En aquest últim aspecte, no obstant, Cardoso ha alertat que el 50% de l'increment de les pernoctacions de turistes a Catalunya entre el gener del 2010 i el juny del 2016 està relacionada amb conflictes en països competidors, és a dir, amb turistes que descarten destins alternatius per una "més gran percepció d'inseguretat".

BOMBOLLA TURÍSTICA

A la pregunta de si Catalunya està vivint llavors una 'bombolla' turística, ha assegurat que ell no en diria així, però que la comunitat té el repte de fidelitzar tots aquests nous turistes que ha rebut i de controlar l'augment en els preus. Pel que fa a la trajectòria de l'economia catalana, el BBVA fa una previsió de creixement per a aquest any quatre dècimes superior a la del Govern, que és del 2,9%, a causa de la dinàmica turística i de les exportacions, però també al bon comportament d'altres factors com el consum privat, la recuperació del sector de la construcció, en especial el residencial, el baix preu del petroli o la política de baixos tipus d'interès encoratjada pel BCE. No obstant, ha alertat que aquest creixement s'anirà "moderant en els pròxims mesos" ja que "alguns vents de cua" que van ajudar l'economia catalana a recuperar-se ara tindran "menys impacte" que fa alguns anys.

Cardoso ha assegurat que la demanda interna, afavorida per la política monetària expansiva del BCE, ha crescut per sobre del 3% en aquests dos últims anys, però ha avisat que quan s'ha donat sortida "a la demanda embassada durant la crisi", el consum intern està patint ja un "cert alentiment".

'BREXIT'

Altres factors que poden afectar la dinàmica de l'economia catalana són el 'brexit' -per cada descens d'un 1% del PIB britànic l'economia catalana pot cedir entre 3 o 4 dècimes, segons Cardoso-, o bé per l'augment del preu del cru. I és que, segons el BBVA; per cada augment del 10% en el preu del petroli, afectaria en dues o tres dècimes l'evolució de l'economia catalana.

Notícies relacionades

Preguntat per com pot afectar la incertesa política la política catalana, ha assegurat que BBVA no calcula aquest risc per comunitats, sinó a tot l'Estat, i que el 2016 l'economia espanyola podria haver crescut entre un 0,5% o un 1% més si no hagués sigut per aquest factor. Pel que fa a la possible incidència del referèndum independentista convocat per a l'1 d'octubre sobre l'economia catalana, ha aclarit que BBVA no ha estudiat aquest factor en concret.

FEINA I DÈFICIT

Per una altra part, el BBVA creu que Catalunya haurà d'esperar fins a "finals del 2019 o principis del 2020" per recuperar el nivell d'ocupació que tenia el 2008. El director territorial de BBVA, Christian Terribas, per la seva part, ha ressaltat que l'economia catalana ja acumula cinc anys de creixement sostingut, cosa que és una "excel·lent notícia", ha dit. Pel que fa a l'evolució del dèficit a Catalunya, el BBVA considera que l'objectiu del 0,6% marcat per a aquest any és "abastable".