canvis en el sector financer europeu

Banca Popolare di Vicenza (PiVi) i Veneto Banca (Vb) ja són d'Intesa Sanpaolo

La Borsa de Milà obre a l'alça, impulsada pel sector bancari

FILE PHOTO: The Intesa Sanpaolo logo is seen outside the bank in downtown Milan, Italy January 18, 2016. REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo

FILE PHOTO: The Intesa Sanpaolo logo is seen outside the bank in downtown Milan, Italy January 18, 2016. REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo / STEFANO RELLANDINI (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / ROMA

per la simbòlica xifra d’un euro, Banca Popolare di Vicenza (PiVi) i Veneto Banca (Vb) van ser ahir formalment adquirides per Intesa Sanpaolo. Així ho va informar el Banc d’Itàlia, després de l’aprovació del decret a través del qual el diumenge passat el Govern italià va posar a disposició de l’operació de liquidació de les dues entitats uns 5.000 milions d’euros inicials, amb un marge de fins a 17.000 milions. Diners que, de manera oposada a la solució utilitzada dies enrere en el cas de l’espanyol Banco Popular, injectarà directament l’Estat italià.

Tot seguit, Roma va tornar a defensar amb dents i ungles la seva maniobra. «És erroni dir que l’Estat (italià) perdrà diners amb aquesta operació», va afirmar el vicegovernador del Banc d’Itàlia, Fabio Panetta. «És possible que [l’Estat] hi guanyi i, si hi perd, ho farà de manera reduïda i per tant ho pot absorbir –va afegir–. Hem evitat un xoc per a la nostra economia». 

Per la seva part, el consell d’administració d’Intesa Sanpaolo també va confirmar que ja va firmar el contracte i va dir que complirà la paraula donada, sempre que el Govern italià no modifiqui el decret ja aprovat. Es preveu la nul·litat si «el decret llei no arriba a convertir-se en llei, o si es canviessin alguns punts a través d’esmenes que fessin més costosa per a Intesa l’operació», va subratllar el banc.

Tal com s’havia avançat, Intesa es va comprometre a absorbir només la part sana de PiVi i Vb:  préstecs al corrent de pagament per import de 26.100 milions d’euros, actius financers valorats en 8.900 milions i 1.900 milions en actius fiscals, així com deute sènior per import d’11.800 milions, uns 23.000 milions en dipòsits indirectes, al voltant de 900 sucursals a Itàlia i 60 oficines a l’exterior (en particular a Romania), uns 9.960 treballadors a Itàlia i 880 fora del país (als Balcans).

TANCAMENTS I ACOMIADAMENTS

En aquest clima, Intesa també va defensar la seva intervenció com una mesura que evita que que es posin en risc «els estalvis de dos milions de famílies i les activitats de 200.000 empreses i, per tant, de tres milions de treballadors de les regions d’Itàlia que més estan creixent». Amb tot, s’ha confirmat el tancament d’unes 600 sucursals i l’acomiadament en els pròxims anys d’uns 3.900 treballadors de les dues entitats.

Notícies relacionades

El Banc d’Itàlia, de qui es requeria el vistiplau per procedir a liquidar l’operació, va comunicar així mateix els noms dels comissaris encarregats de supervisar la liquidació. En tots dos casos, integrarà el col·lectiu l’antic conseller de PiVi, Fabrizio Viola. Els altres són, per a PiVi, Claudio Ferrario i Giustino Di Cecco; per a Vb, Alessandro Leproux i Giuliana Scognamiglio. En canvi, la societat que s’encarregarà dels crèdits deteriorats i d’alt risc—estimats en uns 20.000 milions d’euros i que Intesa no ha volgut comprar (de comú acord amb el Govern)— serà SGA, companyia controlada pel Ministeri d’Economia del país transalpí.

En qualsevol cas, l’operació va suscitar una reacció positiva a la Borsa de Milà, que es va mantenir positiva durant la jornada d’ahir i que va tancar amb una alça del 0.81%. Tot plegat gràcies a l’empenta en particular de les companyies del sector bancari, entre elles Intesa que va tancar amb una pujada del 3,52%.

Temes:

Bancs Itàlia