MERCAT LABORAL

Guia de les noves ajudes per als autònoms

Una reforma legal rebaixa els costos i flexibilitza la regulació dels treballadors per compte propi

zentauroepp26157966 barcelona  barcelones     04 06 2014    economia    salon bi170625105943

zentauroepp26157966 barcelona barcelones 04 06 2014 economia salon bi170625105943

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Els treballadors autònoms tindran en poc temps a la seva disposició una sèrie de noves mesures que suposen l’impuls més important rebut pel col·lectiu en els últims anys, segons afirmen les associacions del sector. Després de reclamar durant anys la modificació d’alguns aspectes de la regulació de les seves cotitzacions i del seu tractament fiscal, la negociació entre els principals grups parlamentaris convertirà en realitat una part d’aquestes reivindicacions en la votació de la llei del treball autònom que tindrà lloc aquesta mateixa setmana al Senat després de rebre el vistiplau del Congrés. 

  

 Els canvis suposaran una reducció de costos i més flexibilitat per adaptar-los a l’activitat que tinguin en cada moment. L’objectiu és donar un nou impuls als autònoms, la xifra dels quals es va incrementar el 2016 a un ritme de l’1% i que aquest any ja ha arribat a 3,2 milions de treballadors per compte propi donats d’alta a la Seguretat Social.  

BONIFICACIÓ

La tarifa plana passa de 6 a 12 mesos.

Un dels objectius de les mesures consensuades per una majoria parlamentària que inclou el PP, Ciutadans i PDECat, és afavorir que hi hagi emprenedors per primera vegada i com a segona oportunitat. Amb aquesta filosofia, la durada de la tarifa plana de cotització a la Seguretat Social de 50 euros al mes s’amplia des dels sis mesos actuals fins als 12 mesos. Per a les altes com a autònom que no siguin per primera vegada, es rebaixa l’exigència d’estar de baixa com a treballador per compte propi de cinc anys a dos per tenir dret a la bonificació. Si l’autònom ja va percebre l’ajuda, el període de baixa serà de tres anys. Els fons per finançar aquesta bonificació sortiran dels Pressupostos de l’Estat i no de la Seguretat Social com fins ara, cosa que contribuirà a alleujar el dèficit que suporta el sistema públic de pensions. 

NOU FORMAT

Treball autònom a temps parcial

Les modificacions que es posaran en marxa pròximament atenen la reivindicació històrica de les organitzacions d’autònoms de flexibilitzar les cotitzacions perquè tinguin en compte la marxa del negoci de l’emprenedor. Amb aquesta finalitat, es pretén crear un nou format d’autònoms a temps parcial i, per tant, també amb una cotització 

reduïda a la Seguretat Social. La reforma permetrà a més a més fins a tres altes i baixes en un any d’un autònom. 

JUBILACIÓ

Es podrà cobrar la pensió i treballar

De forma paral·lela, els autònoms que tinguin treballadors al seu càrrec i que hagin arribat a l’edat legal de jubilació, que ara va augmentant progressivament fins als 67 anys, podran cobrar la pensió i seguir treballant. Per als autònoms que no tinguin cap treballador, es preveu que puguin seguir treballant i percebre el 50% de la pensió. A més a més, es permetrà que els treballadors per compte propi puguin canviar fins a quatre vegades en un any la seva base de cotització. 

HISENDA

Deducció de despeses diàries i a casa

Quan entrin en vigor els canvis, Hisenda permetrà que els autònoms que treballen a casa es dedueixin en l’IRPF el 20% de les despeses de llum, gas, aigua i telèfon per recollir la tendència a l’alça del professional 'freelance'. Així mateix, s’afegeix la possibilitat que es puguin deduir fins a 12 euros al dia per menjar fora de casa per motius laborals, encara que, això sí, amb alguns controls i requisits.

PROTECCIÓ

Cobertura pels accidents ‘in itinere’

Els treballadors per compte propi comptaran amb una nova cobertura social a l’estar protegits en cas d’accident laboral in itinere, és a dir, durant el desplaçament de casa a la feina i viceversa, i no només per als sinistres ocorreguts durant la jornada laboral. La modificació iguala la cobertura dels autònoms amb la dels assalariats.

OCUPACIÓ

Notícies relacionades

Menys costos per contractar familiars

Les esmenes consensuades per una majoria parlamentària amplien les bonificacions per contractar familiars de primer i segon grau. L’autònom quedarà exempt de cotització si formalitza un contracte indefinit i manté de forma estable la plantilla de la seva empresa durant almenys sis mesos, excepte en el cas d’acomiadaments disciplinaris o per causes que siguin objectives.