SECTOR FINANCER

El Govern italià liquidarà dos bancs per ordre del BCE

Intesa San Paolo fa una oferta d'un euro per Banca Veneto i Banca Populare di Vicenza

zentauroepp38963809 file photo  the logo of veneto banca bank is seen in venice 170624120515

zentauroepp38963809 file photo the logo of veneto banca bank is seen in venice 170624120515 / Alessandro Bianchi

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El Govern italià va començar ahir, amb una sèrie de reunions d’urgència, a dissenyar les mesures per procedir a la liquidació de Veneto Banca (VB) i Banca Popolare di Vicenza (BPVI), els dos bancs que han fet disparar una altra vegada les alarmes sobre el sistema bancari italià. Les maniobres de les autoritats italianes s’han produït després que el Banc Central Europeu (BCE) confirmés que les dues entitats estan «en fallida o a prop de fer fallida» i que, divendres, donés llum verda a una liquidació administrada per Roma.

Segons les filtracions –l’anunci final va ser postergat a última hora d’ahir–, l’Executiu de Paolo Gentiloni està estudiant aplicar tot un seguit de mesures per separar els crèdits de VB i BPVI entre bons i dolents (deteriorats i impagaments). El pla és que els primers es destinin al comprador de les dues entitats, mentre que els segons –al voltant de 10.000 milions d’euros– acabin en un banc dolent gestionat per l’Estat italià.

INTESA SAN PAOLO

En aquestes circumstàncies, el principal candidat a quedar-se amb VB i BPVI és el banc transalpí Intesa San Paolo, ja que, fins ara, també és l’únic que ha manifestat tenir-hi interès. En concret, Intesa San Paolo ho ha fet presentant una oferta d’un euro per adquirir els actius sans de les dues entitats. El Govern italià, en canvi, aportaria una xifra estimada de 6.000 milions d’euros, encara que alguns analistes consideren que aquesta aportació podria augmentar. Tan sols l’any passat BPVI i VB van perdre, respectivament, el 31% i el 37% dels seus ingressos.

PROBLEMES DES DEL 2014

Notícies relacionades

Malgrat això, les dues entitats, que arrossegaven seriosos problemes des del 2014, esquivaran el Mecanisme Únic de Resolució (l’anomenat MUR), que aquest mes ha liquidat el Banco Popular espanyol i ha deixat pèrdues per a  300.000 inversors. Un destí, aquest, que el primer ministre d’Itàlia, Paolo Gentiloni, ha assegurat que farà tot el possible perquè no es repeteixi per als estalviadors italians. Aquesta operació és «el mal menor», ha coincidit Matteo Renzi, líder del Partit Democràtic (PD).

PROCEDIMENT D’INSOLVÈNCIA

L’objectiu de Roma és «adoptar les mesures que calguin i garantir la plena operativitat bancària, per tutelar els estalviadors i els obligacionistes sènior», va informar el Govern italià. I, de la mateixa manera, també el BCE ha defensat la seva decisió, argumentant que no hi havia cap altra opció. S’ha arribat a la conclusió que per a aquests dos bancs «l’acció de resolució no està justificada per l’interès públic». I, «com a conseqüència, la liquidació d’aquests bancs tindrà lloc en el marc del normal procediment d’insolvència a Itàlia», va explicar la Junta Única de Resolució. H

El 'banco dolent' italià, el gran perdedor