COST D'UN BÉ BÀSIC

El Govern preveu que la llum no s'encareixi malgrat la sequera

Endesa també estima que es mantindrà estable però apunta que en condicions normals baixaria

jcarbo37053204 alvaro nadal170126185430

jcarbo37053204 alvaro nadal170126185430 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / SANTANDER

El ministre d'Energia, Á, ha assegurat aquest dijous que l'actual situació "d'estabilitat" del preu de l'electricitat es mantindrà en els pròxims mesos, amb nivells "raonables per a les circumstàncies". Així, ha advertit que Espanya pot "estar a les portes de la pitjor sequera" i ha recordat que això provoca una reducció de la producció hidroelèctrica, una de les que més abarateixen el rebut, en un moment a més en què la demanda al juny és per ara la més gran de la història, fet que contribueix a tensar els preus.

El cost de la llum en el mercat majorista de l'electricitat, que suposa al voltant de la meitat del rebut final que paguen les llars, està al voltant dels 50 euros el megawatt hora (MWh). No té "res a veure", ha destacat el ministre a Antena 3, amb els 80 i fins a 90 euros que va registrar a l'hivern per l'encariment internacional del gas natural, de manera que no es notarà "gaire en la factura de la llum".

Notícies relacionades

En unes jornades de l'APIE i el BBVA, el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, també ha estimat que els preus es mantindran estables entre el juny i el setembre, si no es donen "circumstàncies noves o addicionals". No obstant, ha apuntat que el preu majorista en condicions meteorològiques normals (d'aigua i, no tant, de vent per a la producció eòlica) estaria entre els 40 i els 42 euros, de manera que la factura final que paguen els clients baixaria en uns tres euros al mes.

Tant Bogas com Nadal han recordat que els preus del 2016 van ser excepcionalment baixos (el segon trimestre, els majoristes estaven per sota de 30 euros/MWh). "Es va donar una tempesta perfecta, però en sentit positiu", ha explicat el ministre.