PER ESTAFA Als INVERSORS

El FROB demana cinc anys de presó a Rato per la sortida a borsa de Bankia

L'organisme, que depèn del Ministeri d'Economia, secunda així la petició de la fiscalia

2
Es llegeix en minuts

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) sol·licita cinc anys de presó per a l'expresident de Bankia Rodrigo Rato per estafa als inversors de la sortida a borsa, encara que descarta el presumpte delicte de falsedat comptable després d'adherir-se als arguments de la Fiscalia Anticorrupció.

El FROB secunda així l'escrit d'acusació registrat pel Ministeri Públic, de manera que demana quatre anys de presó per a l'exvicepresident José Luis Olivas, tres anys per a l'exconseller José Manuel Fernández Norniella, i dos anys i set mesos per a l'exconseller delegat Francisco Verdú, mentre que exonera la resta.

Al document, a què ha tingut accés Efe, el FROB els considera responsables civils directes, raó per la qual sol·licita una indemnització per les quantitats en què va resultar disminuït el patrimoni tant de Bankia com de la seva matriu BFA, com a conseqüència de les reclamacions dels afectats per l'operació, quantitat a determinar quan hi hagi sentència i es faci ferma.

Segons l'Advocacia de l'Estat, que representa els interessos del FROB, tots quatre van tenir "especial responsabilitat en el fet que la sortida a borsa s'executés sostraient als inversors la informació essencial sobre la verdadera situació patrimonial de Bankia i la seva inviabilitat".

A Rato i Fernández Norniella els atribueix un pes especial pels càrrecs exercits en els òrgans de direcció de Caja Madrid, així com a Olivas per la seva posició destacada a Bancaixa, ja que la seva situació patrimonial i el seu corresponent reflex comptable "està en l'origen de la situació creada".

Sobre Rato, l'escrit assegura que "va pilotar el projecte de BFA-Bankia" i va permetre el debut borsari tot i ser "plenament conscient de la inconsistència del projecte" i que els inversors estaven rebent una informació "incompleta i inveraç" que ocultava la realitat "crítica" de l'entitat.

Notícies relacionades

Una conducta que també retreu a Olivas, a qui assenyala per haver autoritzat en la seva època al capdavant de Bancaixa operacions "faltes de racionalitat econòmica" en què no existien expectatives d'un desenvolupament urbanístic que permetés recuperar la inversió a curt o mitjà termini, fet que va originar una "important fallida" que va acabar afectant la matriu de Bankia.

"Sense perjudici que l'entorn econòmic es deteriorés en el tercer i el quart trimestre del 2011, la situació de BFA-Bankia ja era en la data de la sortida a borsa molt crítica", denuncia el FROB, que assegura que els esdeveniments posteriors "no van ser sinó la confirmació de la inviabilitat del projecte" de l'entitat.