SECTOR ENERGÈTIC

El periodista d''El Periódico' Agustí Sala guanya el premi Eolo

El guardó es va entregar en el marc del Tercer Congrés Eòlic Espanyol

2
Es llegeix en minuts

Agustí Sala, periodista de la secció d’Economia d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, va rebre ahir a Madrid el premi Eolo de periodisme 2017, que atorga l’Associació Empresarial Eòlica (AEE). En l’àmbit de l’energia, Agustí Sala ja va obtenir l’any passat el guardó periodístic EolicCat 2016, a més del primer Premi Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya 2014, el del Club Espanyol d’Energia en l’apartat electricitat el 2009 i el d’aquesta mateixa organització en l’apartat del petroli el 1994. Al seu torn va ser guardonat amb el Joan Sardà Dexeus 2009 a la trajectòria professional del Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Serrat i Bonastre 1997 del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, entre altres.

El reconeixement d’ahir es va entregar en el marc del Tercer Congrés Eòlic Espanyol, en què el Govern es va comprometre a iniciar una nova etapa amb «més pes de la planificació energètica» i fruit d’un consens més gran de tots els partits i sectors, segons va dir Daniel Navia, secretari d’Estat d’Energia.

En vigílies d’una segona gran subhasta de 3.000 megawatts (MW) d’energia eòlica i solar el pròxim 18 de juliol, el representant del Ministeri d’Energia va defensar aquesta nova fórmula de planificació i consens, àmpliament reclamada des del sector, com una via per dissenyar «polítiques que puguin mantenir-se en el temps». El missatge pretén destensar les relacions amb el sector després del cop de destral clavat a les energies renovables en l’anterior legislatura del Govern del PP.

REBUIG A LES SUBHASTES / L’esquema de subhastes ha generat rebuig. El conseller delegat d’Acciona Energia, Rafael Mateo, ha afirmat que la seva companyia no participarà en la nova licitació, com va fer en l’anterior. El sector reclama subhastes que siguin «planificades i senzilles».

Els màxims responsables d’EDP Renovabeis Europe, Joao Paulo Costeira, i d’Enel Green Power Espanya (Endesa), Enrique de las Morenas, que van resultar adjudicataris en la licitació del maig, ho estan estudiant. I Iberdrola també analitza si li interessa participar-hi, segons el seu director de negoci de renovables, Xabier Viteri.

Notícies relacionades

El president de l’Associació Empresarial Eòlica (AEE), Juan Diego Díaz, va destacar que els terminis per poder posar en marxa els projectes sorgits de les subhastes són «ajustats». Tots han d’estar en marxa abans del 31 de desembre del 2019 per complir amb els objectius de generació verda l’any 2020, i en molts àmbits del sector dubten que això sigui així, ja que la subhasta no garanteix que tots els projectes es portin a terme.

Díaz va afirmar que es requeriran 15.000 MW addicionals d’eòlica fins al 2030 per complir els compromisos de descarbonització, fet que requerirà esforços no només de les adjudicatàries, sinó també de la banca (per finançar-los), les administracions (per agilitzar tràmits) i Red Eléctrica, perquè «les infraestructures acompanyin».