La Cambra exigeix que es deixi de discriminar la indústria catalana amb la llum

L'organisme cameral assegura que les empreses basques pagaran fins al 20% menys gràcies al pacte PP-PNB per als Pressupostos

tfuentes13531640 a worker is seen completing final checks on the production l160630193522

tfuentes13531640 a worker is seen completing final checks on the production l160630193522 / NIGEL RODDIS

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona s’ha sumat a les crítiques per la discriminació que pateixen les indústries catalanes respecte a les basques per la tarifa elèctrica. Com a conseqüència de l’acord del PP i el PNB per als Pressupostos Generals d’aquest any, destaca que les companyies catalanes pagaran del 15% al 20% més que les ubicades a Euskadi.    

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ja va denunciar fa poc a través d’una carta adreçada al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, aquesta desigualtat. En el pacte per als comptes d’aquest any, l’Executiu central es va comprometre a englobar les tensions de 30 a 36 quilovolts (kV) en la tarifa 6.2 a partir del 2018, que és més barata. Això, segons la Cambra, «suposarà una pèrdua directa de competitivitat per a les empreses catalanes davant de les basques».

A Catalunya, la situació més habitual és la de 25 kV, que paga una tarifa més elevada, mentre que en altres zones d’Espanya les distribuïdores operen en tensions superiors, com els 33 kV. A penes hi ha diferències entre una tensió i l’altra. La diferència radica en l’arquitectura amb la qual es va dissenyar la xarxa. El preu era el mateix fins al 2014, quan es va crear una tarifa específica per a tensions d’entre 30 kV i 36 kV un 16% inferior a l’habitual a Catalunya (25 kV). La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja va qüestionar llavors aquella decisió.

DENÚNCIES PATRONALS

Aquesta mesura no només beneficia les indústries basques, sinó també les andaluses, navarreses, castellanolleoneses, càntabres i asturianes, segons les patronals Cecot, la Federació Empresarial del Metall (FEM), la Federació d’Orga-

Notícies relacionades

nitzacions d’Empresaris de Girona (FOEG), la Confederació de la Indústria Tèxtil (Texfor) i la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM). La Cambra alerta que tindrà efectes econòmics sobre «els marges, la inversió i l’ocupació de més de 3.000 establiments industrials del país».

El pacte PP-PSOE, afegeixen, amplifica «el greuge comparatiu» entre «indústries similars ubicades en diferents territoris». L’acord elimina la banda de peatges elèctrics de 30 kV a 36 kV i els incorpora en el rang de potència superior de 30 kV a 72 kV ¿Conseqüència? Una empresa subministrada amb una tensió de 25 kV, la més habitual a Catalunya, pagarà «un sobrecost del 45% pel concepte de peatge d’accés».