El Govern convoca una altra subhasta de 3.000 MW d'energia eòlica i solar

Energia també aprova un pla d'ajudes a l'eficiència dels ajuntaments i un altre per a la compra de vehicles amb energies alternatives

Torre elèctrica i molins d’energia eòlica.

Torre elèctrica i molins d’energia eòlica. / LUCY NICHOLSON (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha convocat una nova subhasta de fins a 3.000 megawatts (MW) de potència d'energies renovables, encara que el centra en l'eòlica i la solar. El concurs difereix poc del realitzat el 17 de maig, en el qual gairebé tota la potència en licitació va ser per a l'energia eòlica. També ha aprovat un reial decret amb ajudes de fins a 336 milions per a l'eficiència energètica per a ajuntaments de menys de 20.000 habitants i el pla Movea per a vehicles elèctrics i alimentats amb energies alternatives com el gas, amb ajudes a la compra d'entre 500 fins a 18.000 euros.

Segons el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, el resultat de l'anterior licitació va ser "extraordinàriament bo", amb una oferta que va arribar gairebé a 10.000 megawatts (MW), dels quals gairebé 8.000 eren al preu mínim.

La decisió per a aquesta nova subhasta es va prendre a la vista del resultat de l'anterior i en funció de les ofertes presentades. Amb això es va veure, afegeix el Ministeri, que existeix "un important volum de potència d'aquestes tecnologies que, no havent arribat a ser adjudicatària, és susceptible de posar-se en funcionament amb l'assegurament d'un marc retributiu que atorga un nivell de protecció mínim, però suficient per facilitar el finançament dels projectes".

Notícies relacionades

Forestalia, el grup aragonès que ja va arrasar en la licitació del gener de l'any passat, va obtenir 1.200 MW, el 40% de la potència en concurs; i desenvoluparà una inversió, aliada amb General Electric, d'uns 1.300 o 1.400 milions d'euros. Gas Natural va xifrar en 700 milions el cost de desenvolupament dels 667 MW que va obtenir; i Endesa, a través de la seva filial Enel Green Power España, destinarà 600 milions a posar en marxa els 540 MW que va guanyar en la licitació.

Van completar el llistat grups més petits com la firma gallega Norvento, amb 128 MW; amb uns 200 milions; i el grup aragonès familiar immobiliari i energètic Brial, 237 MW i una inversió d'uns 300 milions.