ECONOMIA SUBMERGIDA

Els economistes xifren en 26.000 milions el frau fiscal a Espanya

L'estudi rebaixa a la tercera part les estimacions de frau d'altres estudis internacionals

El Consell d'Economistes planteja potenciar els mitjans de pagament electrònics

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell d'Economistes xifra el nivell de frau fiscal a Espanya al voltant dels 26.000 milions d'euros, una xifra sensiblement inferior als 75.000 milions que es desprenen d'altres estudis internacionals sobre l'economia espanyola.

L'estimació procedeix de l'estudi “Reflexions sobre el frau fiscal i el problema de les estimacions, 20 propostes per reduir-lo”, presentat aquest dijous a la seu del Consell d'Economistes, i que ha sigut elaborat per Jesús Quintas, exsubdirector d'Impostos sobre les Persones Jurídiques, i per Jesús Gascón, exdirector general de Tributs, sota la direcció de Valentín Pich, president del Consell General d'Economistes, i de Jesús Sanmartín, president del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (Reaf-Regaf).

CRITERIS D'ESTIMACIÓ

L'estimació de frau fiscal a Espanya parteix dels càlculs del professor austríac Friedrich Schneider que situen en una mica més de 160.000 milions d'euros l'economia submergida a Espanya  (el 16% del PIB).

Segons els autors de l'informe espanyol, aquesta xifra es redueix a uns 100.000 milions si de la xifra inicial s'exclouen les quantitats que mai tributarien, per correspondre a contribuents que no tenen obligació de declarar pel seu baixos ingressos. “En el cas d'un ‘manter', la seva activitat és submergida, però no genera un frau fiscal d'aquest contribuent ja que segurament no està subjecte a l'obligació de declarar”, ha citat com a exemple Jesús Quintas.

A partir d'aquest exercici, els autors de l'informe presentat aquest dijous apliquen un tipus mitjà de defraudació al voltant del 25%, que dona com a resultat una estimació de frau fiscal al voltant dels 26.000 milions d'euros.

PROPOSTES

Els experts del Consell General d'Economistes han elaborat una vintena de propostes per combatre el frau fiscal, entre els quals hi ha "potenciar la utilització de mitjans de pagaments electrònics" que facilitin el control d'operacions, així com millorar la forma de treballar de la administracions tributàries, instruint expedients administratius "més sòlids", i facilitar les regularitzacions "espontànies" d'acord amb el règim general previst en la llei general tributària per a les declaracions que es presenten fora de termini.

Notícies relacionades

També proposa intentar reduir els temps de resolució en els processos de revisió, tutelar de manera especial els nous empresaris, fer una "ràpida difusió" de criteris interpretatius i intensificar la relació cooperativa.

Igualment, veu necessari fixar objectius de les administracions tributàries a mitjà i llarg termini, potenciar l'educació ciutadana a aquest respecte, potenciar la utilització de mitjans electrònics i intensificar la cooperació internacional.