CRISI BANCÀRIA

El Santander compensarà part dels petits accionistes del Popular

El banc anunciarà d'aquí uns dies la solució per als clients que van anar a l'ampliació del 2016

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Santander prepara una compensació per als accionistes del Popular que han perdut tots els seus diners amb la intervenció del banc, però només per a una part d'aquest col·lectiu. Concretament, estudia oferir una solució als clients del banc que van anar a l'ampliació de capital de l'any passat. Aquella operació va permetre a l'entitat captar 2.505 milions d'euros, dels quals més d'un 30% el van aportar els petits inversors (clients i no clients).

"Analitzarem bé totes les situacions per veure quines solucions es poden prendre amb els petits accionistes que són clients del banc i que van anar a l'ampliació de capital del Popular de fa un any. Crec que una vegada acabem tot el procés d'anàlisi, en els pròxims dies podrem ser més concrets", ha anunciat Juan Manuel Cendoya, director de comunicació i vicepresident de la filial del grup a Espanya, en declaracions a la 'Cadena Cope'.

L'executiu ha volgut ressaltar també que la decisió que els 305.000 accionistes del Popular i els centenars de milers de propietaris del deute convertible i subordinat hagin perdut tots els seus diners (entre 3.000 i 4.000 milions) no l'ha pres el Santander. "El mecanisme de resolució (europeu) contempla que les accions s'amortitzin, cosa que implica que perden el seu valor. Això és una decisió de les autoritats, prèvia que Santander compri el banc", ha subratllat.

SORT PER A ESPANYA

Cendoya també ha defensat la decisió de les autoritats d'adjudicar el Popular al Santander al preu simbòlic d'un euro com la mesura "més eficaç" per garantir els interessos dels seus quatre milions de clients, evitar "qualsevol tipus d'efecte contagi" en el sistema financer espanyol i no haver d'injectar diner públic. És "una sort", ha sostingut, que a Espanya existeixin entitats grans i solvents com BBVA i Santander que puguin absorbir bancs més petits amb problemes. "Això no passa a Itàlia, on un banc amb dificultats no pot trobar una solució com aquesta", ha afegit en referència al Monte dei Paschi di Siena.

Notícies relacionades

Així mateix, ha volgut donar un cop de mà a les autoritats i ha defensat que les qüestionades proves de resistència a la banca de l'Autoritat Bancària Europea, que el Popular va aprovar el juliol passat, "només mesuren la solvència" i no la liquiditat. La fuga de dipòsits, segons les autoritats, és la que va provocar la caiguda de l'entitat. "Els tests d'estrès mesuren circumstàncies normals de gestió", ha argumentat.

El directiu ha explicat que el Santander començarà en els pròxims dies la gira internacional de reunions amb grans inversors ('road show') per explicar-los els "avantatges" d'anar a l'ampliació de capital de 7.000 milions que realitzarà el banc per reforçar la solvència i les cobertures contra pèrdues del Popular. El banc presidit per Ana Botín va realitzar provisions a l'entitat adquirida per valor de 7.200 milions per sanejar la seva alta exposició als actius immobiliaris tòxics.