L'IRPF, únic consol per als accionistes del Popular

L'ús de les pèrdues per rebaixar el pagament d'altres guanys del capital, encara que amb límits, es pot aplicar per al 2017 o els quatre exercicis següents

FILE PHOTO: People walk past a branch of Spain’s Banco Popular in Madrid, Spain, May 26, 2016. REUTERS/Andrea Comas/File Photo

FILE PHOTO: People walk past a branch of Spain’s Banco Popular in Madrid, Spain, May 26, 2016. REUTERS/Andrea Comas/File Photo / Andrea Comas (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Als més de 300.000 accionistes del Banco Popular, que han perdut tota la seva inversió, només els queda un consol a part de demandar el banc, si és que es pot qualificar d'aquesta forma: l'impost sobre la renda (IRPF). A través d'aquest tribut poden compensar guanys patrimonials o rendiments del capital mobiliari, si és que en tenen, per pagar menys. No tenen cap més sortida per pal·liar els efectes de les seves pèrdues.

I això ho podran fer en la declaració de la renda del 2017, que es presentarà a la primavera del 2018, o, en cas de no tenir aquest any guanys que reduir fiscalment, durant els quatre anys següents. "Poden planificar el seu impost per als pròxims quatre anys", afirma Rubén Gimeno, del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF).

Encara que no s'hagi produït una pèrdua per la venda d'accions com a tal, sí que es pot considerar com si ho fos, afirmen els experts fiscals. Les persones jurídiques (societats) es podran deduir tota la pèrdua, sense límits, a diferència de les persones físiques. Això sí, sempre que no superin el 5% del capital del banc o un valor de 20 milions d'euros, afirma Joan Pons, de Linkservices Tax & Legal.

La pèrdues es quantifiquen a partir de la diferència entre el preu de venda (zero) i el de compra, al qual s'ha de descomptar el que s'hagi obtingut pels drets de subscripció preferent en el cas d'haver-los venut en algunes de les anteriors ampliacions de capital del banc.

GUANYS I RENDIMENTS 

Els números vermells podran rebaixar, primer els guanys patrimonials obtinguts durant el 2017 (venda d'un pis, d'unes accions o de participacions en un fons d'inversió). Suposem que perd 5.000 euros amb les accions del Popular i ha aconseguit aflorar unes plusvàlues de 7.000 amb una altra operació. Llavors només pagaria l'IRPF per 2.000 euros de guany.

Notícies relacionades

Si n'ha perdut 5.000 i no pot aflorar plusvàlues, com pot passar en el cas de molts petits accionistes, pot reduir els rendiments positius del capital mobiliari (interessos bancaris o dividends), en aquest cas amb el límit del 20% d'aquests (el 25% l'any que ve). Suposem que ha cobrat 500 euros per interessos. Si hi aplica el límit del 20%, tributarà per 400 euros i la resta del saldo negatiu pendent (4.900 euros) podrà utilitzar-lo en els quatre exercicis següents, 2018, 2019, 2020 i 2021, fins a esgotar-lo.

Tot això constitueixen a més rendes de l'estalvi, que tenen la seva pròpia tarifa del 19% fins a 6.000 euros; el 21% fins a 44.000 i el 23% per sobre de 50.000. Estan molt per sota del marginal màxim de la renda general, que arriba al 45% o al 48% a Catalunya.