CONTAGI DE LA CRISI

La intervenció del Popular arrossega Liberbank a la borsa

El banc controlat per Cajastur cau el 18% malgrat que la Corporació Masaveu augmenta la seva participació

L'entitat nega que pateixi fuga de dipòsits i es declara víctima d'un atac especulatiu baixista

People walk past the Cajastur headquarters, part of Liberbank, in Oviedo, December 20, 2012. Spain’s Liberbank on Thursday said it planned a stock listing in the first half of 2013 as part of its recapitalisation plan. The announcement came after the European Commission approved the second phase of Spain’s banking sector overhaul. Liberbank will receive a temporary aid of 124 million euros in contingent convertible bonds, also know as Cocos. REUTERS/Eloy Alonso (SPAIN - Tags: BUSINESS)

People walk past the Cajastur headquarters, part of Liberbank, in Oviedo, December 20, 2012. Spain’s Liberbank on Thursday said it planned a stock listing in the first half of 2013 as part of its recapitalisation plan. The announcement came after the European Commission approved the second phase of Spain’s banking sector overhaul. Liberbank will receive a temporary aid of 124 million euros in contingent convertible bonds, also know as Cocos. REUTERS/Eloy Alonso (SPAIN - Tags: BUSINESS) / ELOY ALONSO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

La intervenció del Banco Popular ha afectat de ple Liberbank. L’entitat controlada per Cajastur, i de la qual també participen Caja Extremadura i Caja Cantabria, ha tingut la mala sort de ser l’únic dels bancs petits sorgits de les caixes que cotitza en borsa aquests dies de por i especulació al mercat. Part dels seus inversors temen que els passi com als accionistes i propietaris del deute convertible del Popular, que han perdut tots els seus diners, i els especuladors estan aprofitant per acarnissar-se amb l’entitat mitjançant les seves apostes a la baixada de l’acció.

Els títols del banc es van enfonsar ahir a la borsa el 17,58%, als 0,68 euros, i així han baixat el 40,61% a la setmana. L’entitat, una de les que més pujava en el mercat continu des de principis d’any fins a mitjans de maig (va arribar als 1,26 euos), ha encadenat 10 sessions a la baixa en les quals ha perdut més de la meitat del seu valor. «Molts accionistes de Liberbank s’estan adonant que ells poden ser els pròxims i, davant dels mínims dubtes de viabilitat, el replegament és important», explica Rodrigo García, analista de XTB.

Fonts de l’entitat sostenen que, al contrari que en el cas del Popular, la por no s’ha contagiat als clients i no s’estan produint fugues massives de dipòsits. El banc destaca que està sent víctima d’un atac especulatiu, encapçalat pels apostadors baixistes que van contribuir a la debacle de l’entitat venuda al Santander per un euro, però subratllen que la situació del seu balanç i la seva liquiditat no té comparació i que així ho estan reconeixent les autoritats i els analistes.

DIFERÈNCIES

La similitud més gran entre les dues entitats és que Liberbank també té un nivell baix de cobertures per fer front a les pèrdues immobiliàries (45%). La seva morositat (13% fins al març) és més alta que la dels seus competidors, però inferior a la del Popular (14,91%). En qualsevol cas, el més rellevant és que l’entitat sorgida de les caixes tindria un capital, si els requisits de capital previstos per al 2019 estiguessin ja vigents, de l’11,1%, enfront del 7,33% del Popular, a més de comptar amb més liquiditat (6.949 milions), de donar beneficis (128,2 milions l’any passat i 32 milions en el primer trimestre) i de tenir el valor dels seus actius actualitzats en el moment de tancar el 2016.

«Les caigudes en borsa no són una causa de la situació de la companyia, sinó una conseqüència. Si els que perden la confiança en Liberbank són únicament els accionistes, no hi haurà més problemes. En canvi, si les pèrdues de valor a la borsa van acompanyades d’una fuga de capitals massiva, fet que de moment està lluny de produir-se, hem de preparar-nos per tornar a veure el mecanisme de resolució actuar de nou», apunta García.

EFECTES COL·LATERALS

Notícies relacionades

Un escut important per a Liberbank és el seu nucli estable: el consell d’administració controla aproximadament el 60% del capital, que arriba al 70% amb els socis afins. Per llançar un missatge de tranquil·litat i confiança, la Corporación Masaveu, quart accionista més gran del banc, ha elevat la seva participació fins al 5,6%. En la mateixa línia, el conseller delegat del banc, Manuel Menéndez, ha augmentat la seva participació fins al 0,048%.

El 30% de les accions són les que cotitzen en borsa. Segons estimacions de fonts del mercat, un terç d’aquests títols han canviat de mans en les últimes dues sessions, un percentatge elevadíssim i molt superior al normal, del qual al voltant de la meitat s’estima que es pot deure a les apostes baixistes dels especuladors. Les últimes xifres oficials de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) apunten que el banc tenia l’1,39% del seu capital en aquestes anomenades posicions curtes el 26 de maig, però tot apunta que el percentatge ha pujat en les últimes dates, i particularment des de la intervenció del Popular de dimecres passat.