CRISI D'UNA ENTITAT BANCÀRIA

La venda del Popular arriba a la Fiscalia Anticorrupció

Inversors minoritaris denuncien Saracho i Del Valle per presumpta gestió temerària i manipulació del valor

Els petits accionistes es rebel·len contra la "incautació" dels seus títols de propietat del banc

jgblanco38792239 madrid 08 06 2017  rueda de prensa del bufete de abogados cr170608134000

jgblanco38792239 madrid 08 06 2017 rueda de prensa del bufete de abogados cr170608134000 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Petits inversors integrats en l'“Agrupació d'Accionistes Minoritaris del Banco Popular”, constituïda aquest mateix dijous, han presentat una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció a l'Audiència Nacional per possibles delictes que, segons el seu parer, haurien donat com a resultat la pèrdua total de valor dels seus títols (a zero euros) “de la nit al dia” i la seva condició d'accionistes.

La denúncia ha sigut canalitzada a través de l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (AEMEC), fa referència a dos possibles delictes, d'“administració deslleial”  i d'“ús d'informació rellevant per a la cotització de valors en mercats organitzats” que haurien donat com a resultat la pèrdua de tot el que han invertit els accionistes al Popular. El text apunta a l'últim equip d'administradors de l'entitat, amb el seu president Emilio Saracho al capdavant, i al grup d'inversors al voltant del mexicà Emilio del Valle, segons ha explicat Javier Cremades, advocat, president del despatx Cremades y Calvo Sotelo i secretari general d'AEMEC.

L'Agrupació d'Accionistes Minoritaris del Banco Popular ha nascut a partir de 385 accionistes representatius del 3% del capital del banc, alguns dels quals han acompanyat Javier Cremades i altres socis del despatx d'advocats en la roda de premsa convocada per presentar les accions legals en marxa i altres de futures.

DOS PRESUMPTES DELICTES

Els fets descrits en la denúncia fan referència a la possible “manipulació del preu de l'acció des de fa diversos mesos, amb jugades a curt termini que no sempre han sigut legítimes", segons Javier Cremades. A més s'aprecien indicis d'“administració temerària des de l'última junta general d'accionistes, propiciant un buidatge patrimonial del banc i pànic entre la clientela amb fuga de dipòsits i ruptura de relacions comercials”.

Segons l'advocat Cremades, el procés impulsat per la Junta de Resolució per a la dissolució del Popular constitueix “no una expropiació, sinó una incautació”, ja que s'han desposseït els inversors del valor dels seus títols i de la seva condició d'accionista “sense procediment degut i sense preu just”, vulnerant els seus drets.

TRES LÍNIES D'ACCIÓ

A més de la denúncia ja presentada davant l'Audiència Nacional, l'agrupació d'accionistes preveu presentar un recurs administratiu davant el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), dins del termini preceptiu de dos mesos, contra la decisió de resolució del Banco Popular adoptada per les decisions europees aquest dimecres a la matinada.

Notícies relacionades

Per últim, com a tercera línia d'acció judicial, es pretén impulsar “accions civils i mercantils”. L'objectiu últim, segons Cremades, és aconseguir que un jutge convoqui una junta d'accionistes “i torni la condició als accionistes” per, entre altres qüestions, poder accedir a informació rellevant sobre el valor patrimonial de l'entitat i poder exigir una indemnització. 

“Creiem que aquestes són les línies de treball per aconseguir una restitució als accionistes” ha dit Cremades abans d'admetre que els procediments judicials seran molt llargs en el temps.