FUSIONS ELÈCTRIQUES

Iberdrola crea un gegant energètic a Llatinoamèrica

L'aliança amb les brasileres Electro i Neoenergía donarà servei a 13,4 milions de clients

2
Es llegeix en minuts

Iberdrola ha arribat a un acord per emprendre la fusió de les seves participades Elektro i Neoenergía i crear així l'empresa elèctrica del Brasil i la primera de Llatinoamèrica per nombre de clients. Concretament, els accionistes de Neoenergía, participada per Iberdrola (39%), Caja de Previdência dos Funcionários do Banco do Brasil (Preví) (49%) i BB Banc d'Investimentos (Banco del Brasil) (12%), han arribat a un acord pel qual la companyia incorporarà l'activitat i els negocis d'Elektro, filial brasilera 100% del grup espanyol.

El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha destacat que amb aquest acord es reforça el compromís de la companyia de "contribuir al desenvolupament energètic brasiler".

La integració de les seves dues filials era un escenari que havia explorat Iberdrola des de l'adquisició el 2011 d'Elektro, encara que les converses no s'havien arribat a concretar. No obstant, en els últims mesos l'operació havia tornat a agafar impuls davant l'interès del Banco do Brasil, soci a Neoenergía a través de la mateixa entitat i de Preví, el seu fons de pensions.

Galán ha assenyalat que la integració d'Elektro a Neoenergía respon als objectius fixats en el pla estratègic 2016-2020 de l'energètica, "que passen per apostar pels negocis regulats i estables, així com per consolidar i controlar la gestió de la nostra activitat al Brasil".

La societat resultant -que aglutinarà els actius de distribució, transport, generació i comercialització d'electricitat de Neoenergía i Elektro- tindrà, aproximadament, el següent repartiment accionarial: un 52,45% estarà controlat per Iberdrola; un 38,21% correspondrà a Preví i un 9,35% a Banc do Brasil.

SORTIDA A BORSA

A més, l'acord entre els socis inclou el compromís de la multinacional espanyola de treure a borsa la companyia quan Preví i el Banco do Brasil ho estimin oportú.

La transacció es realitzarà sota la fórmula coneguda com a 'incorporação', a través de la qual Neoenergía executarà una ampliació de capital que serà subscrita en la seva totalitat per Iberdrola. L'augment de la participació de l'energètica espanyola en la societat tindrà com a contraprestació els actius d'Elektro.

Notícies relacionades

Els tres propietaris de Neoenergía han subscrit, a més, un nou pacte d'accionistes que substitueix l'anterior, del 2005, i fixa, entre altres, els següents aspectes: l'aprovació de determinades matèries reservades per majories reforçades; l'existència de limitacions per a transmissió d'accions de la societat; el dret d'Iberdrola de nomenar la majoria dels membres del consell d'administració de Neoenergía i l'obligació, per part de l'energètica espanyola, de canalitzar totes les seves inversions al Brasil a través de la companyia.

L'operació haurà de ser aprovada per les juntes generals d'accionistes de Neoenergía i Elektro i està pendent, entre altres condicions habituals en aquest tipus d'operacions, de les aprovacions de les autoritats brasileres competents.