CRISI BANCÀRIA

Els accionistes que més perden amb la caiguda del Popular

Famílies vinculades a l'Opus Dei han perdut 1.600 milions en un any o 125 milions en un dia

La família xilena dels Lukic ha perdut 117 milions aquest any, i la mexicana dels Del Valle, 161 milions

zentauroepp37152306 popular angel ron170607181317

zentauroepp37152306 popular angel ron170607181317 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
R. M. S. / MADRID

Famílies de grans inversors i fons d'inversió són els grans perdedors per la pèrdua de valor dels títols del Banco Popular després de la seva intervenció per part de les autoritats europees, inclosa la venda de l'entitat al Santander.

La sindicatura d'accionistes del Popular, on tenen un paper destacat famílies de l'organització religiosa Opus Dei, era fins ara el principal inversor de l'entitat, amb el 9,8% del seu capital. Després de veure el valor de l'acció desplomat a zero euros, es podria dir que aquest sindicat d'accionistes ha perdut 1.611 milions d'euros en un any, o bé 600 milions des de començament d'any o 125 milions en un dia. Així ha sigut el fulgurant descens del valor del banc que va establir forts vincles amb l'Opus Dei als anys 40 del segle passat, coincidint amb la presidència de l'industrial català Fèlix Millet Maristany.

La rica família xilena dels Lukic, que va entrar al Popular fa un mes a través de la societat Vallum, ha perdut els 117 milions que van invertir a l'entitat que llavors presidia Emilio Saracho. També s'han esfumat els estalvis invertits per la família mexicana d'Antonio del Valle, que va entrar al Popular a finals del 2014 i que només des de començament d'any ha perdut 161 milions (si es té en compte el valor de l'acció a principis del 2017). Antonio del Valle va tenir un paper determinant en l'operació que va enderrocar Ángel Ron de la presidència del Popular el desembre passat i la seva substitució per Emilio Saracho.

BANCS I FONS D'INVERSIÓ

Crédit Mutuel figura al registre de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) com el segon principal accionista (darrere del sindicat d'accionistes), amb un 4% del capital, a expenses de saber si ha reduït o venut la seva participació els últims dies. Això és el que ha fet, precisament, la gestora de fons BlackRock, que els últims dies ha reduït la seva participació en el banc del 4% a l'1,77%, i ha minorat així les pèrdues finals.

Notícies relacionades

L'asseguradora Allianz podria haver perdut més de 45 milions en un sol dia per la pèrdua de valor dels seus títols (el 3,5% del capital). Gestores de fons com Silchester International Investors, Vanguard, Schroder, Norges Bank o Santander AM també figuren entre els principals tenidors d'accions del Popular i, per tant, entre els principals perdedors.

Entre els membres del consell d'administració del Popular, la consellera amb més accions, després de la sindicatura d'accionistes, és Helena Revoredo, presidenta de Prosegur, que amb el seu 0,62% del capital de l'entitat hauria perdut uns 84 milions d'euros en un sol dia.