¿Què passa si tinc accions del Banco Popular?

Els accionistes perden tots els seus diners, però el Banco Santander assegura els dipòsits i els fons d'inversió gestionats pel Popular

Les pèrdues sí que afecten els tenidors de deute híbrid i subordinat

jgblanco38778551 madrid 07 06 2017 oficina del banco santander junto a una de170607150602

jgblanco38778551 madrid 07 06 2017 oficina del banco santander junto a una de170607150602 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA

Els accionistes del Banco Popular ho han perdut tot. La seva inversió era d'alt risc, com totes les inversions en borsa, i la seva en particular assumia més risc en els últims mesos. Com a conseqüència de la venda pel preu simbòlic d'un euro, al voltant de 300.000 accionistes han perdut la seva inversió. 

L'accelerada pèrdua de liquiditat per la fuga de dipòsits davant la caiguda borsària deixava l'entitat, segons les autoritats europees, en una posició en què no podria pagar els seus deutes en temps i forma en un futur pròxim. Una fallida en tota regla que ha fet necessària la intervenció. Com a conseqüència, els accionistes del Popular han perdut tots els seus diners. S'obrirà presumiblement una batalla legal contra els anteriors gestors de l'entitat per part dels accionistes. El Banco Santander serà l'encarregat de calmar la situació i dotar de tranquil·litat els mercats gràcies a la seva naturalesa d'entitat segura. 

SENSE RECURSOS PÚBLICS

Per recapitalitzar l'entitat, s'ha imposat la condició que els accionistes i els propietaris de deute convertible en accions i subordinada perdin tots els seus diners. "L'operació es realitza sense comprometre recursos públics, ni afectar cap creditor ordinari ni dipòsit", ha ressaltat el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Malson o taula de salvació, segons el punt de vista.

ELS ACCIONISTES HO PERDEN TOT

Són uns 300.000 accionistes els afectats per la pèrdua de tots els seus diners. Les pèrdues s'estenen també als tenidores de deute híbrid i subordinat. Són més de 2.000 milions en deute en una sèrie d'emissions que detalla la resolució del Fons de Reestructuració ordenada bancària (FROB). Així, són els accionistes i bonistes els que absorbeixen les pèrdues de l'entitat i s'evita un rescat amb diner públic, precisament el que en el cas d'altres entitats no es va aplicar en el passat.

ELS ESTALVIADORS SE SALVEN

Ni els estalviadors, ni els dipositants o inversors en fons gestionats pel Popular tindran cap problema. El Santander assumeix els seus compromisos amb ells. El valor dels fons pot caure si tenien inversions en accions del Popular, però això també passa amb els fons gestionats per altres entitats. En aquest cas, la caiguda de la inversió dependrà del pes que tingués el Banco Popular en la carpeta d'accions. 

Notícies relacionades

El més important en una crisi bancària d'aquest calat és assegurar els dipòsits, per evitar en qualsevol cas el contagi a altres entitats.

El negoci bancari es basa en la confiança, ja que tots els bancs capten molts menys diners dels dipositants que crèdits ofereixen o inversions realitzen. El negoci bancari típic ha donat pas a un negoci financer complex, amb emissió de diners bancaris i deute, en què una crisi de confiança o desestabilització del balanç greu fa esclatar la coherència del sistema.