TORNA A BAIXAR A LA BORSA EN L'OBERTURA

La situació del Popular arriba aquest dimarts al BCE

Saracho es reuneix amb la cúpula del Banc Central Europeu per buscar solucions per a l'entitat

2
Es llegeix en minuts

La delicada situació del Banco Popular arriba avui als despatxos del Banc Central Europeu. Després d'haver perdut a la borsa més d'un 48% del seu valor en només una setmana, aquest dimarts les accions del Popular han tornat a caure el 5% en l'obertura per anar equilibrant la situació al voltant de les 9.30 hores. El banc val als mercats a penes 1.400 milions d'euros, el 63% menys que a principis d'any. En el rerefons de la caiguda, una pèrdua clara de confiança en el valor davant les dificultats per trobar un comprador solvent. El president del Popular, Emilio Saracho, i el seu conseller delegat, Ignacio Sánchez-Asiaín, es reuneixen aquest dimarts amb el BCE per avaluar els resultats de la inspecció que està fent la institució presidida per Mario Draghi.

Els responsables del Popular tenen a la seva cartera de peticions sol·licitar al supervisor un reforç de la seva posició de liquiditat, si es veiés debilitada per les possibles retirades de dipòsits de l'entitat, que al maig va arribar a una ràtio de liquiditat del 146% i complia amb tots els requisits regulatoris. El 31 de març d'aquest any, els recursos propis del Popular pujaven a 10.777 milions d'euros, alhora que la ràtio de capital total se situava en l'11,91%.

DESINVERSIONS

L'entitat continua immersa en el seu procés de venda després que la setmana passada dugués a terme la desinversió de tota la seva participació en Targobank i s'elevessin les seves posicions curtes fins al 12,06% del capital total, acostant-se així a màxims. L'alta volatilitat que experimenta el banc en borsa va conduir el seu segon accionista, la gestora de fons Blackrock, a reduir la seva participació des del 4,09% fins a l'1,775% desprenent-se d'uns 97,15 milions d'accions de l'entitat.

Després d'aquest moviment, en l'accionariat de Popular es troba en primer lloc la Sociedad General Financiera y Fiduciaria, que engloba la Sindicatura d'accionistes i que hi té una participació del 9,873%, seguida per Crédit Mutuel, amb un 4,061%. Precisament aquesta última ha deixat el consell d'administració del banc i ha aprofundit en la fugida dels inversors. 

PROCÉS DE VENDA

Pel que fa al seu procés de venda, en un primer moment els bancs d'inversió que assessoren l'entitat havien marcat el 10 de juny com a data límit per rebre ofertes vinculants de compra, si bé el procés s'ha estès fins a finals de mes.

Notícies relacionades

Entre els possibles compradors, Santander i Bankia són els que, de moment, han mostrat més predisposició per adquirir el negoci del Popular, encara que els interessats en la fusió podrien variar en funció de com avanci el procés, i per tant és possible que el BBVA se sumi a la licitació, de la qual es podria despenjar el banc nacionalitzat, han indicat a Europa Press fonts financeres.

Per ara, l'entitat no ha rebut cap oferta en ferm ni ha pres cap decisió, de manera que no es descarten altres alternatives de futur. Entre elles, alguns analistes situen l'ampliació de capital, la desinversió de més actius no estratègics o fins i tot la intervenció per part de les autoritats públiques si no funcionen les anteriors.