CONFLICTE ALS PORTS

Comença sense incidents i amb un alt seguiment la vaga dels estibadors

Protesten davant la falta de garanties d'ocupació per la liberalització de l'activitat

Pararan durant vuit jornades a tots els ports espanyols des d’avui fins al dia 23. / periodico

Pararan durant vuit jornades a tots els ports espanyols des d’avui fins al dia 23.
jgblanco38751999 valencia 5 6 2017  econom a  huelga estibadores m s de 1400 170605115249
jgblanco38751997 170605115303

/

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

La primera jornada de vaga de l'estiba als ports espanyols ha començat sense incidents i amb un seguiment massiu, segons fonts sindicals. Prop de 6.000 estibadors estan cridats a diverses jornades d'una vaga que, en principi, es prolongarà fins al 23 de juny o fins que s'arribi a un acord amb la patronal Anesco després de la recent liberalització del sector.

La convocatòria d'aturades avui és per a les hores senars des de les vuit del matí, i la primera aturada, de 9 a 10, s'ha desenvolupat sense incidents. Al port de València, on treballen prop de 1.400 d'aquests estibadors, fonts de la patronal han assegurat que les contractacions diàries s'han fet amb normalitat a primera hora del matí i que els serveis mínims establerts són del 50%.

Tal com estava previst, l'activitat ha parat a les nou, però els treballadors s'han mantingut a les seves zones de treball i a les deu en punt s'ha reprès l'activitat. Els transportistes han decidit minimitzar l'arribada de camions al port per evitar que es produïssin llargues cues a l'entrada del recinte.

VALORACIÓ SINDICAL

Els responsables del sindicat a València han refusat fer declaracions, almenys fins que la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM) faci una primera valoració, prevista per a les 13 hores a Tenerife. Des del sindicat s'ha demanat als afiliats que no facin declaracions als mitjans de comunicació i que siguin només els portaveus oficials els que transmetin la postura oficial.

Algesires, on treballen 2.000 estibadors, el sindicat ha assegurat que el seguiment ha sigut total a les dues terminals de contenidors i sí que s'han registrat algunes cues a l'entrada del port. El sindicat també ha parlat d'un seguiment total a Bilbao, on els 200 treballadors cridats a la vaga s'han concentrat. Igualment a Sevilla hi ha hagut concentració d'estibadors i un seguiment massiu.

També a la Corunya i Ferrol el matí transcorre amb normalitat i poca activitat.

Barcelona, al ser festa, la jornada de vaga quedarà difuminada perquè ja s'esperava una activitat mínima.

Quatre dies després que el Govern aconseguís tirar endavant el reial decret llei pel qual es liberalitza el sector, el 18 de maig, gràcies al suport al Congrés de Ciutadans i el PNB i l'abstenció del PDECat, els sindicats i la patronal van arribar a un principi d'acord que apuntava a una ràpida solució del conflicte.

No obstant, en la reunió celebrada divendres passat en què s'esperava un avanç definitiu que posés fi al conflicte, la situació va donar un tomb, després d'un canvi d'actitud de la patronal, segons els sindicats.

DUBTES SOBRE LA SUBROGACIÓ

Notícies relacionades

La part social acusa Anesco de fer "un gir" respecte al compromís amb la subrogació dels treballadors adquirit en el preacord, i per això els sindicats no veuen lògica una negociació col·lectiva quan "no sabem si, finalment, nosaltres som o no els treballadors de les seves empreses".

Els sindicats insisteixen que ho han de "saber de manera fefaent per poder negociar", i exigeixen a les empreses que compleixin amb la paraula donada i garanteixin tots els llocs de treball i també que es comprometin a formar part dels centres portuaris d'ocupació (CPE).