nous mercats monetaris

El bitcoin dispara el seu preu als mercats internacionals

La febre digital al Japó ha contribuït a una revalorització de la moneda fins al 500% aquest any

Els dubtes davant la seva aparença de sistema financer piramidal no impedeixen el seu imparable èxit

Monedes bitcoin. 

Monedes bitcoin.  / JIM URQUHART (REUTERS)

6
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La criptodivisa bitcoin ha arribat a nivells de cotització rècord a escala mundial. En concret va arribar a pujar el 500% en un any i ara s'ha situat al voltant dels 2.478,77 dòlars enfront dels 570,47 de juny de fa un any. La que havia de ser una alternativa monetària exòtica sembla apuntar maneres per a un canvi monetari inesperat i no sols emparada en la delinqüència cibernètica i l'especulació sense escrúpols. El bitcoin s'ha fet un forat al Japó, cosa que ha situat el ien com a moneda més intercanviada per bitcoins per sobre del dòlar i el iuan, segons dades de la web especialitzada amb seu a Londres CryptoCompare.

Aquesta criptodivisa (forma de pagament que té en la codificació de dades el suport del seu valor) s'ha arribat a apreciar el 575% en un any però segueix sent un misteri per a molts. Al Japó ja es pot pagar amb bitcoins en restaurants de sushi, botigues d'electrònica o fins i tot la factura del gas, gràcies a una normativa pionera que ha provocat la febre de l'"or digital" al país asiàtic i ha disparat la seva cotització a nivell global, informa EFE. El bitcoin s'ha convertit en un actiu financer per al qual l'augment de productes i serveis a què dona dret pot incrementar encara més el seu valor. Són els agents econòmics els que marquen l'èxit o fracàs de la moneda. 

RENDIBLE I D'ALT RISC

Alguns intermediaris del mercat bitcoin destaquen que en teoria si haguessis comprat 100 euros de bitcoins el gener del 2010 i venut el novembre del 2013, hauries obtingut 120 milions d'euros. Per això, el mercat internacional de bitcoins sembla més una estructura piramidal sempre a punt del col·lapse, recolzat pel mateix difús sistema i sense assegurança per a ningú. 

Malgrat això, empreses i usuaris nipons han adoptat amb entusiasme la moneda virtual des que a l'abril va entrar en vigor la primera llei a tot el món que reconeix el bitcoin i altres divises digitals com a forma de pagament, i es preveu que aquest any fins a 300.000 establiments a Japó acceptin aquest tipus de diners. 

LES CLAUS DE BITCOIN

Bitcoin és un sistema financer distribuït, creat el 2009 per un programador sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto. No està emès per cap Govern ni empresa i no és considerat moneda de curs legal en cap país. L'emissió és el resultat del procés compartit de creació d'un codi informàtic per part de molts ordinadors, a raó aproximada d'un bitcoin cada 10 minuts. És la denominada prova de treball. El procés resulta críptic per a la majoria, malgrat els intents de les parts implicades a explicar-lo (els 'miners'). La raó d'existència del bitcoin és el cost del temps-energia emprat en el procés de creació de l'algoritme bitcoin, allunyat de les possibilitats d'un ordinador domèstic, encara que existeixen equips orientats a la creació de bitcoins (amb un programa informàtic dedicat).

FIABILITAT

La clau de la pretesa fiabilitat del bitcoin radica en la seva naturalesa distribuïda. La denominada cadena de blocs o certificadors és la que actua essencialment com un registre, un llibre major d'esdeveniments digitals compartit entre molts que certifiquen els moviments. Només pot ser actualitzat per consens general i la informació mai pot ser esborrada.

EL PREU

El preu d'un bitcoin el determina tot aquell que vulgui participar en el seu procés de compra–venda, en essència els seus usuaris. Això és, el que en última instància determina sempre el preu del bitcoin (oferta-demanda-utilitat) que s'ingressa en els denominats moneders virtuals. Hi ha webs dedicades a aquestes transaccions a canvi de comissions, i fins i tot caixers automàtics per realitzar la conversió a paper moneda de curs legal.

ETHEREUM

A finals de maig, el preu d'aquesta divisa sense pàtria i no regulada per cap banc central va superar per primera vegada el màxim històric de l'unça d'or i va arribar a duplicar-lo, un auge espectacular seguit per altres criptomonedes més recents com l'Ethereum. Una característica que posseeixen les criptomonedes és la seva divisió de la part sencera en decimals. Mentre que Bitcoin usa actualment 8 decimals, Ethereum en pot usar 18.

"El bitcoin ha arribat a cotes mai vistes arran de la seva regularització al Japó", va explicar a EFE l'analista Charles Hayter, fundador de Cryptocompare, que afegeix que el nou estatus legal "ha reforçat la confiança en una moneda fins fa res considerada com actiu de risc".

La web Bit2me es dedica a la intermediació amb bitcoins. A la seva web intenta explicar el funcionament del mercat i la forma d'entrar-hi. Va ser premiada com a millor Startup 2015 per CaixaBank, Deloitte, Expansión, GFT, BBVA, i va ser guanyadora mundial del Fintech Americas de VISA a Miami. L'economia tradicional no vol estar al marge del pastís financer de les criptomonedas. 

EL FENOMEN DEL JAPÓ

L'aerolínia nipona de baix cost Peach o la coneguda cadena de botigues d'electrònica Bic Camera són algunes de les empreses que accepten bitcoins, a les quals se sumen cada dia més grans i petits establiments japonesos. "És molt més ràpid processar pagaments amb bitcoin, i més barat que les targetes de crèdit per les comissions que cobren els bancs", destaca el xef Ken Nagahama, patró del restaurant toquiota de sushi Numazuko Ginza, que ha observat un marcat increment de comensals que paguen amb moneda virtual.

"Les grans corporacions també comencen a mostrar interès pel bitcoin i es plantegen adoptar-lo", assenyala per la seva part Kagayaki Kawabata, responsable de la casa de canvi Coincheck, una de les moltes 'start-up' que han proliferat al caliu del bitcoin, i principal proveïdora nipona de serveis relacionats. La rapidesa amb què el Japó ha abraçat el bitcoin crida l'atenció al tractar-se d'un país amb gran tirada pels diners en efectiu -representa un 70% dels pagaments totals-, i on nombrosos establiments no accepten la targeta de crèdit.

LA PITJOR CRISI

A més el país asiàtic va ser el 2014 escenari de la pitjor crisi del bitcoin durant la seva curta història: l'escàndol de Mt.Gox, al seu dia la gran casa de canvi de la criptomoneda i que va fer fallida despréssde la desaparició de centenars de milions de dòlars en bitcoins per una suposada malversació comesa pel seu propietari, Mark Karpeles.

Després d'aquest moment en què la imatge del bitcoin va tocar fons i fins i tot alguns analistes van vaticinar la seva mort, les autoritats nipones van decidir regular les monedes digitals, mesura a la qual se sumarà el pròxim juliol l'exempció de l'IVA en els pagaments amb criptomonedes.

L'objectiu és augmentar la protecció de consumidors i negocis que usin aquestes divises i evitar que es facin servir per al rentat de diners, finançar el terrorisme o altres activitats il·legals, va explicar a Efe una portaveu de l'Agència nipona de Serveis Financers.

DESAFIAMENTS TÈCNICS

Notícies relacionades

Tant Kawabata com Hayter valoren aquestes iniciatives com a "positives" per promoure l'ús del bitcoin, encara que adverteixen que l'escalada en la demanda d'aquesta criptomoneda, de subministrament limitat, comporta "nombrosos desafiaments tècnics".

Molts experts preveuen un camí encara ple d'alts i baixos per al bitcoin i parlen d'una nova bombolla en la seva cotització, mentre que els entusiastes i emprenedors de les criptodivises entreveuen un futur no gaire llunyà en què aquestes reemplaçaran les monedes tradicionals. "El valor de les monedes s'atribueix per consens social i evoluciona amb el temps. Abans que els diners adoptessin la seva forma actual es pagava amb pedres, petxines o amb or", subratlla Kawabata, que confia que les monedes digitals s'imposaran per ser una forma de pagament "més barata, fluida i còmoda".