PROBLEMES en UNA INSTITUCIÓ FINANCERA

Els inversors desconfien dels missatges de tranquil·litat del Banco Popular

La cotització del banc caun un altre 17,4% davant les incerteses sobre el procés de venda

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.  / JL ROCA / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

No sembla que el missatge de tranquil·litat transmès per Govern sobre el futur del Banco Popular hagi calmat els inversors. De fet, just després que el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, transmetés ahir en la roda de premsa després del Consell de Ministres la «tranquil·litat absoluta» de l’Executiu davant «qualsevol eventualitat» relacionada amb Banco Popular, el valor es va clavar una important patacada al mercat, on al matí havia obert a l’alça, en resposta a la pèrdua de gairebé el 18% de la vigília. 

 El cert és que els inversors veuen amb més recel el futur del banc cada dia que passa sense que es concreti una alternativa. I ahir, al final, les pèrdues van arribar al 17,4%, fins als 0,415 euros, de manera que la caiguda anual ja supera el 45,5% i la capitalització ha descendit per sota dels 2.805 milions d’euros. També hi va contribuir la notícia que el fons BlackRock, un dels principals inversors de l’Ibex 35, ha reduït la seva participació des del 4,09% fins a l’1,775%.

Encara que no és bo per al banc la caiguda del valor, pitjor resulta la pèrdua de la confiança entre els clients. En el sector financer s’apunta que la «fugida de clients» és constant, mentre que el banc no troba una solució, de manera que la urgència és cada vegada més apressant. 

VENDA O RESOLUCIÓ

 «No hi ha gaires alternatives: o la venda a un altre grup o el mecanisme europeu de resolució (MUR)», apunten fonts financeres. L’opció d’una ampliació de capital sembla allunyar-se cada dia que passa. 

Respecte de la possible venda o ampliació a l’entitat presidida per Emilio Saracho, el portaveu de l’Executiu va comentar en la seva compareixença després del Consell de Ministres que al Govern existeix una «tranquil·litat absoluta» en relació amb el procés. «Gràcies a les reformes, Espanya té un sistema financer sòlid, dels més sòlids d’Europa, i podem estar tranquils davant qualsevol eventualitat», va asseverar el ministre Méndez de Vigo.

El portaveu, a més, va recordar que l’entitat va superar els tests d’estrès que l’Autoritat Bancària Europea (EBA, segons les seves sigles en anglès) va realitzar a la banca europea el juliol de l’any passat, i per això va insistir que «no hi ha més preocupació» en relació amb aquest assumpte.

SOLVÈNCIA ACTUAL

Notícies relacionades

En el mateix sentit, el conseller delegat del banc, Ignacio Sánchez-Asiaín, va traslladar als sindicats un «missatge de certa tranquil·litat», d’acord amb una nota conjunta firmada per tota la representació legal dels treballadors. En concret, va confirmar que el Popular és «solvent actualment», encara que va reconèixer que tindria «problemes l’any 2018 per mantenir les seves ràtios, quan hagi d’aplicar la nova normativa comptable ­europea». 

Sánchez-Asiaín va traslladar als sindicats les opcions que té el Popular sobre la taula: una ampliació de capital o una operació corporativa. La intenció és vendre tots els actius no estratègics i desinvertir en els actius no productius per tenir un «projecte atractiu per als inversors i, a partir d’aquí, prendre la decisió pel que fa a l’estratègia a seguir». Que es mantingui la calma no impedeix, no obstant, que la presidenta del MUR, Elke König, emetés recentment una «alerta immediata» sobre el banc, malgrat que no va ser confirmada pel mateix MUR.