patacada borsària

El Popular cau un 17,5% a la borsa pels rumors sobre la seva delicada situació

El banc precisa que la monitorització de l'FMI és la mateixa que registra la resta de la banca

 

  / JUAN MEDINA

2
Es llegeix en minuts

Les accions del Banco Popular han perdut aquest dijous un 17,57% del seu valor a la borsa, fins als 0,502 euros per títol, com a conseqüència de la incertesa que han provocat en els mercats certes informacions que apunten que l'entitat presidida per Emilio Saracho es troba en una situació delicada i està sent monitoritzada tant pel Mecanisme Europeu de Resolució (MUR) com pel Fons Monetari Internacional (FMI). La capitalització del Popular se situa per sota dels 2.200 milions d'euros, que pràcticament estan per sota de l'última ampliació de capital realitzada per l'entitat financera.

La caiguda del banc va començar poc després que l'agència Reuters publiqués aquest dimecres que les autoritats comunitàries havien advertit que el Popular podria ser intervingut si no s'arriba a un acord de venda. De fet, l'agència britànica afirma citant funcionaris de la Unió Europea (UE) que la presidenta del MUR, Elke König, hauria emès una "alerta immediata" sobre el banc.

No obstant, el MUR va emetre un comunicat precisant que no fa comentaris sobre cap banc "específic" i va assenyalar que "no confirmava" les declaracions fetes per König. Així mateix, el diari digital 'Vozpópuli' publica aquest dijous que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha detectat que el Popular no ha superat els 'tests d'estrés' realitzats per la institució en el marc del seu programa d'avaluació del sector financer (FSAP, segons les seves sigles en anglès).

COMUNICAT DEL POPULAR

El banc ha enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) un comunicat en què subratlla que el programa que l'FMI està realitzant sobre el sistema financer espanyol "encara no s'ha acabat" i el seu resultat es donarà a conèixer al juliol. A més, ha remarcat que la institució està realitzant un examen al sistema financer espanyol en conjunt i no només al banc presidit per Emilio Saracho, i per això no es publicaran resultats d'entitats individuals, sinó de tot el sector.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el banc ha explicat que les proves que porta a terme aquest organisme a través de l'exercici FSAP no tenen l'objectiu de quantificar potencials dèficits de capital regulatori i ha destacat que en la prova d'esforç més recent portada a terme pel Banc Central Europeu (BCE) "el Popular complia -i compleix- amb els nivells de capital regulatori exigits". 

VENDA DE TARGOBANK

En aquest escenari, el Popular ha anunciat aquest dijous la venda de la seva participació del 48,98% en Targobank a Banque Fédérative du Crédit Mutuel per un import de 65 milions d'euros com a part de la seva política de desinversions en participacions no estratègiques. No obstant, l'entitat liderada per Saracho ha assegurat que aquest preu no suposa un impacte rellevant ni en els seus resultats ni en els seus nivells de capital.