evolució del preu del diner

L'euríbor tancarà el maig en un nou mínim, al voltant del -0,126%

Les hipoteques amb el tipus més baix es van firmar a Espanya amb un diferencial de 0,17 punts

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L'euríbor a un any -l'indicador que més s'utilitza a Espanya per calcular la quota de les hipoteques- tancarà el mes de maig amb una nova baixada que el situarà al voltant del -0,126%, xifra que suposarà un nou mínim històric i es tradueix en un estalvi mitjà d'uns 61 euros anuals.

A falta de calcular la dada exacta, el maig serà el setzè mes consecutiu que aquest indicador es manté en terreny negatiu. L'euríbor ha oscil·lat entre el màxim del -0,121%, marcat el 2 de maig, i el mínim del -0,129%, registrat el dia 17.

L'estalvi estimat de 61 euros anuals es deu al fet que un any enrere, el maig del 2016, l'indicador se situava en el -0,013%, de manera que una hipoteca mitjana de 100.000 euros contractada llavors a un termini de 25 anys amb un diferencial d'un punt percentual sobre l'euríbor tindria un cost mensual de 376,28 euros.

No obstant, si una hipoteca amb aquestes condicions es revisa utilitzant la dada del maig del 2017, el cost seria de 371,20 euros per mes, és a dir, 5,08 euros mensuals menys o 60,96 euros a l'any, aquests gairebé 61 euros citats.

L'evolució de l'indicador depèn de les pujades o les baixades de tipus que aprova el Banc Central Europeu (BCE), que fa diversos mesos que no els mou del mínim històric del 0%. La pròxima reunió tindrà lloc aquest juny.

Segons va explicar al seu dia el president del BCE, Mario Draghi, els tipus continuaran així o fins i tot més baixos durant una bona temporada, ja que la recuperació cíclica de l'economia de la zona euro "és sòlida", però l'entitat monetària no veu que la inflació "mostri una tendència alcista convincent".

Fa poc més d'un any, el febrer del 2016, aquest indicador va tancar per primera vegada en la seva història un mes amb signe negatiu i des d'aleshores ha seguit evolucionant a la baixa.

Davant aquest fet inèdit, a Espanya es va obrir un debat sobre si la banca acabaria pagant als clients per les hipoteques, cosa que diverses entitats es van afanyar a aclarir que no passarà mai, ja que a l'euríbor sempre se li suma un diferencial que decideix cada banc.

Notícies relacionades

A Espanya, el diferencial més baix a què s'ha venut de manera general una hipoteca ha sigut de 0,17 punts percentuals, i per tant l'euríbor a un any s'hauria d'enfonsar una mica més que això perquè, una vegada aplicat el diferencial, els interessos siguin negatius.

Amb l'indicador en taxes negatives des de fa tants mesos, la banca ha optat per apujar el diferencial que aplica o introduir una clàusula 'zero' a les hipoteques a tipus variable, que estableix que l'euríbor no podrà baixar mai del 0%, alhora que s'ha incrementat la venda d'hipoteques a tipus fix.