Els afectats per la venda fallida de pisos sobre plànol demanden la banca

Els advocats impulsen un gran nombre de demandes després que el Suprem assenyali les entitats financeres com a responsables últimes

Prop de 600.000 persones van pagar entrada, que no van arribar a recuperar, per una vivenda que mai va arribar a construir-se

dcaminal38616631 barcelona 25 05 2017    economia fachada del centro la farin170526123723

dcaminal38616631 barcelona 25 05 2017 economia fachada del centro la farin170526123723 / CARLOS MONTA ES

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Termini per reclamar fins al 2020

Per una altra part, el temps apressa. Després de la reforma legislativa, el termini per poder interposar una demanda finalitza el 6 d’octubre del 2020, ja que la llei es va modificar el 2015 i només hi ha un marge de cinc anys per reclamar. 

Quatre compradors de vivenda van firmar un contracte de compravenda amb la promotora Emacon el 2007 amb la idea de rebre les seves cases el gener del 2009. No obstant, la promotora va presentar concurs de creditors el 2012 sense que les vivendes s’haguessin construït fins a la data citada. El retard que s’estava produint en l’entrega de les cases va fer que aquests compradors decidissin resoldre el contracte amb Emacon i reclamessin a la promotora la devolució dels diners que havien aportat, una mitjana de 250.000 euros per afectat. No obstant, i malgrat que els compradors van obtenir una sentència a favor seu, la promotora mai els va tornar les quantitats entregades a compte del preu dels seus immobles.

    

Emacon tenia projectada la construcció de l’edifici La Farinera, al Poblenou, amb un total de 30 vivendes. Finalment, i malgrat haver presentat concurs, va acabar de construir l’edifici i va entregar els pisos. No obstant, aquests quatre afectats que van resoldre el contracte abans que les vivendes s’entreguessin, segueixen esperant la devolució dels seus estalvis invertits.

PRÀCTICA ANTIGA

Comprar un pis sobre plànol comporta alguns riscos. El més important és que no s’arribi a construir malgrat que els compradors hagin avançat quantitats a compte. Aquesta situació és més difícil que es produeixi en el moment actual del mercat, amb promotors més professionals i unes condicions de finançament molt més estrictes. Però l’explosió de la bombolla immobiliària ha deixat un rastre més que evident d’afectats per la fallida o desaparició de promotores que no van poder acabar les construccions que en el seu moment van començar a comercialitzar sobre plànol, però tampoc van ser capaces de tornar els diners pagats.

    

La llei 57/68 que regula la percepció de quantitats anticipades en la construcció i venda de vivendes, i que pretenia evitar una pràctica que es remunta als anys 60, exigia a la promotora contractar una assegurança d’entregues a compte o aval bancari per garantir la devolució de les quantitats aportades pels compradors en cas que les vivendes no s’entreguessin en el termini pactat. En aquest cas, Emacon no va contractar aquesta garantia, i per això el responsable de respondre davant els afectats és el banc en què aquests van ingressar les seves aportacions, en aquest cas és el BBVA, però en realitat els serveis jurídics de totes les entitats financeres tenen entre mans casos semblants. La llei exigia també als bancs verificar que la promotora tenia contractat l’esmentada assegurança i aval. Al no complir amb la tasca que se li exigeix al banc, aquest és responsable últim. 

    

El Tribunal Suprem (TS) va dictar jurisprudència el 2015, fet que ha permès que els afectats per aquesta situació hagin vist una via de reclamació amb bastantes garanties d’èxit. «Abans podies reclamar contra la promotora, però a l’estar en fallida o desapareguda, les possibilitats de rescatar els diners eren mínimes», explica Manuel Díaz Capitán, director del bufet DCM Abogados, que porta una desena d’afectats que tenen el mateix problema. 

MÉS CASOS CADA DIA

«Hem identificat més de 500 promocions en aquesta situació. I tots els dies ens entren més casos», explica Marta Serra, sòcia del despatx Sala & Serra, que representa els afectats de la promotora Emacon, entre altres empreses. «Tenim 4.000 persones amb reclamacions diverses per la compra de vivenda», afegeix.

    

No existeix un cens detallat del nombre d’afectats per aquesta situació, encara que DCM Abogados parla de 600.000 persones. «Són les dades que gestionen els serveis jurídics de la banca», precisa Díaz. I en un percentatge elevat –es creu que ronda el 30%– es tracta de compradors estrangers que van voler adquirir una vivenda a la costa espanyola. Un dels despatxos d’advocats que s’ocupa d’aquestes qüestions s’ha especialitzat, precisament, en demandants britànics.

Notícies relacionades

    

Els bancs defensen que no són tants els afectats per aquesta situació. «No es tracta d’una nova versió de les clàusules terra», afirmen fonts financeres. Encara que l’estratègia de les entitats bancàries és intentar arribar com més aviat millor un acord: «En els casos en què és clar que la responsabilitat és la nostra», per evitar recórrer als jutjats es tornen els diners.