HI TREBALLARAN 12.000 PERSONES

Així és la nova seu d'Apple

El campus té forma de nau espacial i disposa de les últimes innovacions tecnològiques

 

 

2
Es llegeix en minuts

Apple està donant els últims tocs a la seva nova seu a la localitat californiana de Cupertino, un enorme complex similar a una nau espacial i firmat per l'arquitecte Norman Foster que representa la quadratura del cercle per a molts en la indústria tecnològica.

Apple Park és un campus amb forma d'anell que, al llarg dels seus més de 708.000 metres quadrats, utilitza múltiples innovacions per fer realitat alguns dels somnis de Steve Jobs, entre ells replicar la sensació d'obertura i llibertat que esperaran fora de la feina els seus 12.000 ocupants.

Els vuit anys que ha trigat a estar a punt li permeten presumir de grans xifres i meravelles tècniques, com una porta de vidre de quatre pisos d'altura, però per al responsable de disseny d'Apple, Jonathan Ive, la principal fita va ser "fer un edifici on molta gent pot connectar, col·laborar, caminar i parlar", recull la revista 'Wired'.

LA SEU D'APPLE

Aquesta era la principal idea de Jobs, el cofundador d'Apple convertit en guru tecnològic, que va passar els dos anys previs a la seva mort el 2011 desenvolupant els detalls d'un complex que combinaria naturalesa i funcionalitat amb un equip d'arquitectes liderat per Norman Foster.

Segons assenyala la companyia, Apple Park, que començarà a ser habitat pels treballadors a partir d'una data no especificada del mes de juny, és l'edifici naturalment ventilat més gran del món i està dissenyat per no necessitar calefacció ni aire condicionat durant nou mesos a l'any.

"Hem aconseguit un dels edificis més eficients en energia del món i el campus funcionarà només amb energia renovable", va desgranar el conseller delegat d'Apple, Tim Cook, sobre la sostenibilitat del projecte.

AUDITORI STEVE JOBS

Com qualsevol gran tecnològica com cal en l'actualitat, Apple no va escatimar en curiositats per a les seves noves instal·lacions. La que crida més l'atenció: l'auditori Steve Jobs, amb forma cilíndrica, parets de vidre de 6 metres d'altura i capacitat per a 1.000 persones.

Així mateix, els treballadors podran fer exercici, anar al metge o relaxar-se en un centre de benestar de 9.000 metres quadrats que amaga una sala de ioga de dos pisos, recoberta d'un tipus de pedra que recorda l'hotel favorit de Jobs a Yosemite.

O potser preferiran desconnectar a la cafeteria, on fins a 4.000 treballadors poden seure entre la planta principal i les zones de balcó, fins i tot a l'aire lliure quan faci bon temps, obrint les dues enormes portes de vidre que s'alcen al llarg dels quatre pisos del recinte.

EDIFICI ANTITERRATRÈMOLS

Amb un pressupost de 5.000 milions de dòlars, l'edifici està preparat contra terratrèmols i envoltat de 9.000 arbres resistents a la sequera, característiques que preparen el terreny per treballar a la "Califòrnia idealitzada" per Jobs.

Encara que inicialment Apple Park havia d'ocupar un recinte de 303.000 metres quadrats a menys de dos quilòmetres de la seva oficina central, Infinite Loop, la sortida al mercat d'una parcel·la prèviament ocupada per Hewlett-Packard (HP), on Jobs va treballar un estiu als 12 anys, va canviar el destí de la seu.

Notícies relacionades

Ja queden lluny els inicis d'Apple, quan els primers ordinadors van veure la llum el 1977 al garatge de la casa familiar de Jobs, avui considerat un lloc històric a Los Altos i situat no gaire lluny del garatge on la seva admirada HP també va fer els seus primers passos, a Palo Alto.

Com una nau espacial arribada del futur, Apple Park ve a dir el que només poques poden dir en l'actualitat: és difícil, però no impossible, aconseguir l'èxit en la competitiva indústria tecnològica i no morir en l'intent, una carrera de fons que per a Apple ja s'allarga quatre dècades.