COMPTABILITAT NACIONAL

La construcció torna a estirar l'economia i l'ocupació

El PIB va créixer el 0,8% en el primer trimestre de l'any i el 3% en taxa anual

L'activitat immobiliària va créixer el 4,4%, i la seva ocupació, el 4,6% durant els tres primers mesos

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

L’economia i l’ocupació van registrar un creixement accelerat en el primer trimestre de l’any a Espanya, amb un protagonisme creixent de la inversió empresarial, de l’exportació i del sector de la construcció que, a poc a poc, torna a impulsar l’activitat.

    

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va confirmar ahir que l’economia espanyola s’endinsa en el seu quart any de recuperació amb un creixement trimestral del 0,8%, una dècima més que en el quart període del 2016. En contra de tots els pronòstics que auguraven desacceleració, el producte interior brut (PIB) va aconseguir mantenir una taxa anual del 3% (respecte al primer trimestre del 2016).

    

La creació de llocs de treball equivalents a temps complet, per la seva part, va pujar el 0,7% respecte al trimestre anterior, tres dècimes més que a finals del 2016. En taxa anual l’ocupació va créixer el 2,5%, dues dècimes menys que a finals de l’any passat, fet que ha suposat la creació de 435.000 llocs de treball en un any.

    

«El creixement de l’ocupació seguirà sent molt sòlid, amb lleugera tendència a la moderació en l’última part del 2017», pronostica la Cambra de Comerç d’Espanya que preveu la creació de 410.000 llocs de treball en el conjunt d’aquest any. «En aquest escenari, la taxa d’atur podria baixar del 18% per primera vegada des del 2009», estima.

SERVEIS

La construcció està recuperant fortes taxes de creació d’ocupació (4,6% davant una mitjana del 2,5%), si bé els nivells d’ocupació en aquest sector (1,03 milions) no tenen res a veure amb els 2,6 milions de llocs de treball del boom immobiliari, el 2007. El creixement accelerat de l’ocupació és especialment intens en les activitats immobiliàries, on la creació de llocs de treball ha pujat el 9,2% l’últim any. Amb tot, més del 60% de l’ocupació creada en el trimestre es va concentrar en els serveis (+0,5%), en especial en activitats professionals.

    

Passa el mateix amb el creixement de l’activitat. L’oferta del sector de la construcció va créixer el 2,9% en taxa trimestral (davant una mitjana del 0,8%) i el 4,4% en taxa anual (davant una mitjana del 3%). Amb tot, el pes de l’activitat encara se situa a la meitat del que va arribar a assolir el 2008 abans de la punxada de la bombolla immobiliària que va sumir l’economia en recessió. La indústria manté un bon ritme de creixement en taxes pròximes al 3%.

LA INVERSIÓ, EL MOTOR

Les dades de l’INE també revelen un creixement accelerat de la inversió i de les exportacions, afavorit per «les millors condicions financeres, unit a les expectatives favorables de l’economia espanyola i a la incertesa política més baixa», segons la patronal CEOE. «El bon comportament de la inversió i els fluxos comercials cap a l’exterior va compensar l’alentiment del consum i l’augment de les importacions», segons BBVA Research.

    

En taxa anual, la inversió de les empreses aconsegueix un creixement del 3,8%, que arriba al 5% en el cas dels béns d’equip i al 4,2% en els productes de la propietat intel·lectual. El creixement de les exportacions (del 8,4%), per la seva part, ha sigut molt superior al de les importacions (6,4%).

    

En conjunt, la demanda nacional (consum i inversió) han aportat 2,2 punts al creixement de l’economia, mentre que el sector exterior conserva una aportació positiva (0,8 punts). «L’economia creix més i millor», valora el servei d’estudis de Bankia.

    

Amb aquestes dades, Espanya es manté al capdavant del creixement entre els grans països de la zona euro com Alemanya (1,7% interanual i 0,6% intertrimestral), França (0,8% i 0,3%) o Itàlia (0,8% i 0,2%) i també del Regne Unit (2,1% i 0,3%).

    

«Si es confirmar aquesta tendència, es compliria de sobres la previsió del Govern continguda al Programa d’Estabilitat enviat a Brussel·les, que estima un creixement mitjà anual del 2,7% el 2017», segons el Ministeri d’Economia.

Notícies relacionades

    

En el repartiment de les rendes entre la població, els beneficis empresarials segueixen guanyant els salaris. El benefici (+5,3%) segueix creixent bastant per sobre de la remuneració d’assalariats (+3,1%) i molt per sobre de la remuneració mitjana (+0,4%). Per l’UGT, les dades confirmen que «el creixement de l’economia no s’està traduint en la millora de la qualitat de vida de les persones d’aquest país ni en la reducció de la pobresa».