retarificación elèctrica

La refacturació de la llum suposa un càrrec mitjà d'uns dos euros

El pagament addicional corresponent al període de l'1 d'abril del 2014 al 31 de desembre passat es farà de cop i supera els 5 euros per a un consumidor-tipus

Bombeta de baix consum.

Bombeta de baix consum. / MARTA JORDI

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Un rebut de la llum més car. I per consums del passat ja pagats. Aquesta és la conseqüència de la refacturació que les companyies han començat a fer en els rebuts. Les elèctriques estimen que el càrrec mitjà en les factures de la llum amb tarifa regulada (PVPC) per a un consumidor-tipus (una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 2.800 kWh) serà del voltant de cinc euros. De totes maneres, la mitjana general se situa en uns dos euros. 

    

Les companyies han optat per aplicar aquest càrrec addicional, com a conseqüència d’una sentència del Tribunal Suprem que va considerar mal calculat el marge de comercialització durant el període esmentat, d’una sola vegada, ja «que es tracta d’una quantitat petita», segons afirmen fonts empresarials. Aquest fet ha sigut criticat per l’organització de consumidors Facua. Per l’organització de consumidors, aquesta mesura pot arribar a inflar més del 50% el rebut de la llum aquest mes de maig, i l’autorització del Govern a unir en un sol rebut tots els desajustos passats ha propiciat que les elèctriques tinguin llibertat per decidir si l’apliquen al llarg de diversos rebuts o de cop, com està fent Endesa aquest mateix mes, segons denuncia aquesta associació de consumidors.

CLIENTS I NO CLIENTS

Un dels problemes és que la mesura no només afecta els que encara avui tenen la tarifa regulada, sinó aquells que l’hi tenien llavors i ara són clients de comercialitzadores del mercat lliure. En l’actualitat els titulars de PVPC són 11,8 milions, davant els més de 14 milions que hi havia el 2014 i que s’han anat passant al mercat lliure estimulats per les mateixes elèctriques. 

    

En les estimacions fetes per l’anterior Ministeri d’Indústria abans d’aprovar-se el decret que autoritzava aquesta refacturació es xifrava l’impacte en més de quatre milions d’euros per la regularització dels ingressos el 2014, d’uns 12 milions el 2015 i de gairebé 9 milions el 2016. En total, uns 26 milions. Va ser el nou Ministeri d’Energia, que té com a  actual titular Álvaro Nadal, el que va aprovar el decret que autoritza la refacturació. 

    

Endesa assegura que la mitjana és d’uns 2,2 euros, encara que pot elevar-se a 5,67 euros de mitjana per al consumidor-tipus per a la quantitat pendent en aquests tres anys que es refacturen. El càrrec l’aplicarà en el rebut corresponent al juny o el juliol. A Iberdrola estimen que la quantitat mitjana és d’uns dos euros per contracte. Aquesta companyia recorda que, en alguns casos, en lloc d’un càrrec addicional, alguns clients pot ser que rebin una petita quantitat perquè la refacturació afecta el final de potència i aquesta part ha baixat.

Notícies relacionades

    

A Gas Natural també estimen una mitjana d’uns 2,23 euros, si bé s’eleva a uns cinc euros en els casos del consumidor tipus, que sol ser el que té una potència contractada de 4,4 kW i un consum anual d’uns 2.800 kWh. Aquesta companyia ha optat per aplicar el recàrrec en el rebut del juliol.