FÒRUM TURÍSTIC

Els hotelers denuncien l'"insostenible" augment de vivendes d'ús turístic

Un informe d'Exceltur calcula que a les 22 principals ciutats espanyoles ha crescut l'oferta un 1.633% des del 2012

icoy38301956 turismo lujo170505180246

icoy38301956 turismo lujo170505180246 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts

L’augment de places d’allotjament en vivendes de particulars preocupa els hotelers. Tant que la patronal turística, Exceltur, assegura que des del 2012 l’explotació de vivendes per curts períodes en allotjaments turístics ha augmentat un «insostenible» 1.633,3%. Així ho assegura l’informe Urbantur 2016 dut a terme per l’Exceltur, que analitza les 22 principals ciutats turístiques espanyoles. Barcelona, Madrid i València es mantenen al podi de les ciutats amb uns nivells de competitivitat turística més elevats, mentre que en el quart lloc de la llista hi ha Sant Sebastià, que puja un esglaó en comparació amb l’edició anterior, del 2012. Les conclusions es van presentar en una jornada sobre la sostenibilitat de les ciutats.

De l’informe es desprèn que la demanda turística d’aquestes ciutats no ha deixat de créixer i el nombre de pernoctacions en l’oferta reglada hotelera s’ha elevat el 20%. Paral·lelament, s’ha produït una eclosió de l’explotació de vivendes per curts períodes en allotjaments turístics, gràcies a l’impuls «indiscriminat» de noves plataformes tecnològiques. Això ha provocat un creixement paral·lel, «exponencial i desbordant», de l’arribada de turistes a les ciutats, fins a assolir una dimensió pròxima a la de l’oferta tradicional regulada.

Aquesta oferta disponible a les 22 ciutats analitzades ascendia el 2016 a 95.392 vivendes (362.493 places), i superava així el nombre de les hoteleres (gairebé el 10% més). Aquest context va generar en els últims anys situacions de percepció de congestió en algunes ciutats i, en alguns llocs, el turisme ha passat en tres anys de ser vist com un sector «desitjable a reprovable», fins i tot amb «turismofòbia», va alertar el vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda.

IRRESPONSABILITAT

Notícies relacionades

Zoreda, a més, va criticar la qualitat de les mesures reguladores de les administracions, que va qualificar de «precipitades». D’una opinió similar va ser el conseller delegat de NH Hotel Group, Ramón Aragonés, que va qualificar les administracions locals i l’Estat d’«irresponsables» per no establir regulacions a les vivendes de lloguer vacacional que s’ofereixen. 

Aragonés va considerar una «irresponsabilitat» que no hi hagi una regulació tant pel que fa a seguretat sobre els mateixos apartaments, ja que «algun dia hi haurà un problema» en un d’ells, com a nivell econòmic, pel fet de no gravar les plataformes.