POLÍTICA MONETÀRIA

Draghi insta els bancs a retallar més oficines i plantilla

El BCE nega que hi hagi bombolles però admet que vigila alguns països i negocis

lpedragosa38586099 draghi170524173023

lpedragosa38586099 draghi170524173023 / JAVIER SORIANO

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El president del Banc Central Europeu (BCE)Mario Draghi, ha instat aquest dimecres a Madrid els bancs de la zona euro a seguir reduint les seves oficines i plantilles. "Encara hi ha un ampli marge perquè una gran part del sector financer millori la seva rendibilitat mitjançant l'augment dels seus esforços per millorar l'eficiència operativa (relació entre despeses i ingressos) via una retallada de costos orgànics: l'eficiència dels bancs de la zona euro no ha millorat des del 2010 i, segons les estadístiques, compara de forma desfavorable amb molts dels seus competidors internacionals", ha advertit en unes jornades organitzades pel Banc d'Espanya. 

Draghi també ha defensat la política monetària ultraexpansiva del BCE, criticada per alguns països com Alemanya, i ha argumentat que és d'hora per començar a retirar-la, com sosté des de fa mesos. Aquestes mesures, ha admès, poden tenir efectes secundaris perniciosos, però de moment es mantenen "continguts". 

Notícies relacionades

"La nostra avaluació actual dels efectes secundaris suggereix, per tant, que no hi ha raó per desviar-se de les indicacions que hem estat proporcionant en la introducció de les nostres conferències de premsa (posteriors a les reunions del consell de govern del BCE en què es decideixen les mesures)", ha insistit.

En aquesta línia, ha afirmat que no s'estan produint de forma general bombolles en els crèdits ni en el sector immobiliari a causa de la política monetària. Però, això sí, ha precisat que el banc central vigila "de forma estreta" l'evolució dels efectes secundaris en alguns països i àrees de negoci.