ELS REPTES DE L'ECONOMIA

Edmund Phelps: "La política econòmica de Trump recorda la de Mussolini"

El Nobel d'Economia analitza les causes del declivi de les economies occidentals i compara la política econòmica dels EUA amb les de Mussolini i Hitler

lpedragosa38559977 edmund phelps170522214948

lpedragosa38559977 edmund phelps170522214948 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

Edmund Phelps (1933, Evanston, Illinois, EUA) va créixer als afores de Chicago en el pitjor moment de la depressió econòmica. Els seus pares van perdre la feina quan ell era petit i des de ben jove va sentir inclinació per la macroeconomia i, en especial, per l’anàlisi del mercat laboral i la prosperitat de les nacions. El 2006 va guanyar el premi Nobel d’economia per la seva reinterpretació de la corba de Phillips i les seves investigacions sobre la relació entre ocupació i inflació.

Phelps va arribar als anys 60 a la conclusió que el desenvolupament de la inflació no depenia només de la desocupació, com es creia fins llavors, sinó també de les expectatives d’elevació dels preus i els sous per part d’empresaris i assalariats.

El 1959 va obtenir el doctorat a la prestigiosa Universitat de Yale, i va exercir la docència en diverses universitats dels EUA abans que el 1971 el truqués la Universitat de Colúmbia, a Nova York, on treballa actualment. Aquesta setmana ha visitat Barcelona per presentar el seu últim llibre, Una prosperidad inaudita (col·lecció Economía de RBA), un llibre en què ha analitzat les causes per les quals diversos països van iniciar al llarg del segle XIX una longeva època de desenvolupament econòmic sense precedents que va portar riquesa i millores socials a les futures generacions, per després caure en la decadència.

Phelps situa en la innovació i en la capacitat de l’individu les claus d’aquest desenvolupament i alerta del declivi actual. «Europa està malalta i els Estats Units ha traït els valors que els van distingir al llarg del segle XIX», assegura Phelps.

El nobel d’Economia critica obertament Donald Trump, a qui acusa de proteccionisme corporativisme. «Ho dic en el meu llibre, Trump em recorda Mussolini», va assegurar ahir en una reduïda trobada amb periodistes.

Notícies relacionades

«La innovació és la clau per estimular l’economia nord-americana, en comptes d’imposar controls a les empreses», va assegurar el Nobel d’economia en referència a les decisions que ha pres fins ara el president dels EUA, que ha llançat crides a les empreses perquè produeixin al país i protegeixin l’activitat interna.

L’acadèmic va comparar les estratègies de Trump amb les de Mussolini i Hitler: «Intimidar i intervenir en les empreses són un tipus de polítiques corporatives que no s’havien vist des de les economies alemanya i italiana dels anys 30». El llibre de Phelps ofereix les claus per incentivar un model d’èxit econòmic i social que ha funcionat des del segle XIX. Entendre el passat per afrontar el futur.