NEGOCIACIÓ PARADA

CCOO i UGT preparen la seva última proposta de pujada salarial

L'enviaran aquesta setmana a la CEOE perquè hi hagi una resposta com més aviat millor

lpedragosa37281826 banez toxo rosell170213174650

lpedragosa37281826 banez toxo rosell170213174650 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Els sindicats CCOO i UGT enviaran aquesta setmana la seva última proposta de negociació col·lectiva a les patronals CEOE i CEPIME i esperen que aquestes responguin «a volta de correu», en expressió d’Ignacio Fernández Toxo. Tant ell com el líder d’UGT, Pepe Álvarez, han denunciat reiteradament que els empresaris han de moure fitxa en el diàleg per arribar a un acord al voltant d’una recomanació de pujada salarial en els convenis que s’estan negociant.

En vigílies del Primer de Maig, el líder de CCOO es va fixar una data límit per esperar la resposta de les patronals: finals de juny, abans que el dia 29 s’inauguri el congrés d’aquest sindicat en què serà rellevat en el càrrec. Un cop la CEOE rebi la proposta sindical «amb una simple trucada se sabrà si hi ha o no possibilitats d’acord, va subratllar Toxo.

La secretaria d’Acció Sindical de CCOO estudiarà juntament amb la seva homòloga de la UGT l’última proposta, de la qual Toxo no va avançar el contingut. Una de les línies vermelles per a les centrals és que l’increment de les retribucions arribi al 3%.

RECUPERACIÓ / «La devaluació salarial», va dir Toxo en una roda de premsa de presentació de l’11è congrés d’aquesta central, «ha sigut l’únic factor d’ajust» en la crisi. Ara que segons tots els experts la recessió ha quedat enrere, és necessari «recuperar la qualitat de vida de les persones», que no han sortit de la crisi.

Les converses entre les dues parts estan parades des de fa gairebé dos mesos. A començaments d’abril la patronal va presentar la seva última proposta de pujada d’entre l’1% i el 2%, amb mig punt més addicional en funció de la situació del sector o l’empresa objectiu de negociació. Aquesta oferta millorava una altra de gener que partia de la congelació i fixava un sostre d’increment de l’1,5%.

Les centrals consideren que l’última proposta empresarial encara està allunyada de la pujada necessària perquè els treballadors recuperin el poder adquisitiu perdut, i reclamen una alça d’entre l’1,8% i el 3%.

Notícies relacionades

Encara que la pujada salarial mitjana pactada fins al moment està al voltant de l’1,12%, alguns sectors superen aquest percentatge. El conveni de químiques ha arribat a l’1,7%; el de grans magatzems es va firmar fa una setmana amb el 2,5% i ahir es va subscriure el dels artistes de doblatge, que ha posat fi a una vaga de dos mesos, amb el 3% per a aquest any i el 2,5% per al 2018.

Amb el lema CCOO es mou, l’11è congrés debatrà noves estratègies per recuperar els drets dels treballadors retallats per la crisi. De cara a reforçar-se com a organització, el sindicat vol recuperar els 250.000 afiliats perduts durant la recessió (ara compta amb prop de 910.000) i acostar el sindicat als treballadors mitjançant la figura del sindicalista de referència. Cap a l’exterior, la política salarial «tindrà més presència», segons Toxo, i la mobilització «serà més ofensiva».