REUNIÓ DE L'EUROGRUP

Brussel·les retreu a Espanya la falta de mesures contra la corrupció

La Comissió Europea demana al Govern de Mariano Rajoy una política activa d'ocupació per fomentar les contractacions indefinides

PRESENTACIÓ DEL SEMESTRE EUROPEU

PRESENTACIÓ DEL SEMESTRE EUROPEU / EFE / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Espanya pot haver adoptat mesures per garantir més transparència en el finançament dels partits polítics i lluitar contra la corrupció però la resposta segueix sent insuficient. Ni té una estratègia preventiva adequada per mitigar els riscos d'aquesta plaga ni legislació per protegir els "denunciants", ni normativa per regular les activitats de 'lobby', ni garanteix la independència de l'oficina de conflictes d'interès creada recentment. Així figura al document de recomanacions econòmiques per país publicat per la Comissió Europea aquest dilluns en què torna a instar el Govern a adoptar mesures per fomentar la contractació indefinida i el control de la despesa pública. 

"Tot i l'auge de les investigacions per corrupció que afecten casos a nivell local i regional, no s'han desenvolupat estratègies preventives específiques per mitigar els riscos de corrupció a aquests nivells ni cap estratègia compartida a tots els nivells del govern", retreuen, i posen, doncs, per escrit la preocupació que hi ha per la infinitat de casos que han esquitxat els últims anys el Partit Popular, com l'operació Lezo o el 'cas Gurtel', encara que no els esmenta explícitament.

La Comissió Europea reitera que encara que el Govern de Mariano Rajoy va esmenar el 2015 la llei d'enjudiciament criminal per reduir els endarreriments i limitar els terminis de la instrucció, "aquesta mesura podria resultar en impunitat en els casos de corrupció complexos" per als quals els límits temporals podrien no ser suficients.

ATUR, L'ASSIGNATURA PENDENT

L'altra gran plaga de la qual no aconsegueix salvar-se Espanya és l'atur. A Brussel·les consideren que la reforma del mercat laboral i la moderació salarial han millorat la situació, però tornen a constatar que la desocupació segueix sent molt elevada, especialment entre els treballadors menys qualificats, igual que la taxa de temporalitat, amb massa contractes de "curta durada", i que alguns elements de la reforma podrien dissuadir els empresaris de fer contractes indefinits per la incertesa en cas de disputa legal per un acomiadament o les comparativament elevades indemnitzacions per als fixos.

Per això bona part de les recomanacions, que ara han de ser validades per l'Ecofin, se centren en aquest aspecte. Brussel·les demana mesures per impulsar la contractació de treballadors indefinits, per casar les necessitats dels empresaris amb les dels sol·licitants de feina, per millorar la coordinació entre els serveis d'ocupació regionals, corregir les disparitats regionals i la fragmentació dels sistemes de garantia d'ingressos i millorar les ajudes a les famílies, inclòs l'accés a guarderies de qualitat. La llista de deures també inclou mesures per garantir que l'educació universitària respon a les necessitats del mercat i abordar les disparitats entre les regions.

Preguntat per la possible deriva a l'esquerra que pot imprimir el retorn de Pedro Sánchez a la secretaria general del PSOE, el comissari Pierre Moscovici ha reiterat que no comenta decisions nacionals però ha advertit que "seria il·lusori imaginar que disparar massivament el dèficit permetrà rebaixar l'atur". Al contrari, ha avisat: "Tornaria a portar el país a desequilibris i això faria que tornéssim a una situació de patiment".

REVISIÓ DE LA DESPESA PÚBLICA

Notícies relacionades

L'anàlisi torna a retreure a Espanya la falta d'un marc clar i consistent de licitacions públiques, que garanteixi el compliment legal i un elevat nivell de competència i eficàcia a través de mecanismes de control i recorda que les mesures adoptades el 2017 per millorar el sistema de supervisió encara espera l'aprovació parlamentària. A més, Brussel·les torna a recordar a Espanya que segueix sent un dels països amb menys ingressos per IVA de tota la UE, a causa de l'"extensiva aplicació" d'exempcions i tipus reduïts a nombrosos productes i serveis. Una situació que també es reprodueix en matèria d'impostos mediambientals. "Taxar la contaminació i l'ús de recursos pot generar un increment dels ingressos i comportar beneficis socials i mediambientals importants", recorda al mateix temps que censura la dispersió normativa a nivell regional.

Encara que no demana explícitament a Espanya, com en ocasions anteriors, que apugi l'IVA, sí que esmenten la revisió de la despesa pública encomanada pel Govern a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). L'última de les recomanacions demana al Govern que destini una inversió "adequada i sostenible" en recerca i innovació i que apliqui la llei d'unitat de mercat.

Les tres recomanacions

3-. La tercera gran recomanació insta les autoritats espanyoles a assegurar una inversió sostenible i adequada en matèria de recerca i desenvolupament. A més, demana un reforç de la governança a tots els nivells governamentals, i reclama una de les peticions que invariablement apareixen informe rere informe i que el Govern no ha deixat d'ignorar com és la implementació de la llei sobre unitat de mercat tant en la legislació actual com en la pròxima.