CONFLICTE ALS PORTS

Els estibadors registren el preavís de vaga de vuit dies

Els sindicats preparen aturades per als dies 24, 26, 29 i 31 de maig i 2, 5, 7 i 9 de juny

1
Es llegeix en minuts

Els sindicats d'estibadors registraran aquest dissabte un preavís de vaga per fer vuit dies d'aturades entre el 24 de maig i el 9 de juny, en protesta pel nou decret llei aprovat pel Govern per liberalitzar el sector a Espanya. Així ho han explicat fonts sindicals, que han detallat que les vagues es produiran tots els dilluns, dimecres i divendres en hores senars. Així hi haurà aturades els dies 24, 26, 29 i 31 de maig, a més del 2, 5, 7 i 9 de juny.

El nou decret, que entra en vigor demà després de la seva publicació aquesta dissabte al 'BOE', arriba arran del rebuig al Congrés dels Diputats al decret aprovat per l'Executiu el mes de febrer passat al comptar únicament amb els vots favorables del PP, el PNB, la UPN i el Fòrum Astúries, a més de l'abstenció de Ciutadans. Aquest nou decret és molt similar al rebutjat. La principal novetat és que el Ministeri de Foment es compromet a aprovar un altre reial decret que l'acompanyarà en què es recollirà la mediació portada a terme per Marcos Peña.

Notícies relacionades

Aquesta mediació contempla garanties per al manteniment de l'ocupació dels actuals estibadors, millores de productivitat i ajudes per a prejubilacions, que podrien arribar fins a 120 milions d'euros. Els sindicats també estan molestos perquè el Ministeri de Foment encara no els ha remès l'esborrany del decret que recollirà la mediació, malgrat que el procés es va acabar el 30 de març.

Després de la seva aprovació en Consell de Ministres, l'Executiu disposa d'un termini de 30 dies per aconseguir la seva convalidació a la Cambra baixa. No obstant, la intenció de Foment és que se sotmeti a votació dijous que ve, 18 de maig. Per això, a més d'aquestes aturades, els sindicats tenen previst reunir-se amb els grups polítics per traslladar-los el seu rebuig al nou decret.